Monday, 14 July 2014

Surah Al-Kahfi ayat 1-10 & 101-110



"Zaman Dajjal adalah zaman fitnah yang besar, bukan sedikit orang yang beriman pada pagi dan kemudian pada petang hari menjadi kafir. Hal ini menunjukkan begitu hebatnya godaan fitnah yang melanda umat Islam." - Sumber daripada blog ni

Disebabkan itu, kita disarankan menghafaz dan mengamalkan surah Al-Kahfi untuk mengelakkan daripada terkena fitnah dajjal. Apatah lagi,kita sendiri tak akan tahu bila dan ketikanya dajjal akan keluar. So, persiapkan lah diri awal2. Moga Allah pelihara. Amin...




Jika tidak mampu membaca keseluruhan Surah,sekurang-kurangnya bacalah dan hafallah samada ayat 1-10 daripada surah ini  atau ayat 101-110


Sunday, 13 July 2014

Art of the day- Kuceng




Ni lah gambar kuceng yg telah dihasilkan suatu ketika dahulu dengan menggunakan pelbagai teknik. Salah satunya paint, photoscape, microsoft office power point & lain2 agi... 







Btw, perkenalkan!! Nama dia Busuk!Si kuceng yg x sengaja aku reka cerita dia time boring2 masa keje sementara kat epot pas spm dulu. 

Pada awalnya di atas kertas dan dilakar menjadi mcm komik strip tu (mengenai kisah kenakalan sibusuk yang x habis2 curik ikan kat rumah org sampai kena rembat bontot dia dengan penyapu.kekeke) Then lakaran tu di improve sedikit demi sedikit dan dilukis dengan paint. 

So, apa pendapat anda dgn Busuk ni? Comel ke dia? Teringin nak baca komik pasal Busuk tak? If nak sila angkat tangan tinggi2.heee


Sekian :)

Saturday, 12 July 2014

Sebuah keratan Cerita :)


Sinopsis dan keratan cerita ini aku jumpa kat dalam file yang dah berkepuk aku simpan dalam laptop aku.
Yerlah dulu time rajen2, minat sangat nak tulis cerpen & novel konon2-nya, tengok2 skerat jalan je. Oraits... baca dan layankan ye.


Siapa Zarith? Kenapa dengan Zarith? Okay.... Zarith sebenarnya merupakan seorang yg bersahaja, sangat berbeza dengan orang lain. Suka pada alam sekitar,fotografi dan mengembara. Easy get going,friendly,simple minded,handsome and talented.

            “Rid,papa kahwin baru Rid..., kita mesti buat sesuatu.kita serang perempuan tak guna tu Rid,”
           “Sis, please dun get involve. This is papa choice,his life..Kita tak ada hak nak ubah fikiran papa. Just let them be..,”
            “Rid, mama dan papa nak bercerai... apa yang patut kita lakukan Rid?”
             “Just take it easy sis,let them choose their own way...,”
             “Senangnya kau kata??you are no longer my brother!”

2org beradik yg berbeza pendirian dan pendapat.


Okay, dah baca ke? If berminat tinggalkanlah komen atau apa-apa yang sepatutnya, mana taw if ada permintaan terbukak pula hati aku nak mengembangkan & tulis cerita ni.kekeke


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...