Facebook Page

Thursday, 25 February 2016

Cara remove / buang virus shortcut dari pendrive.





Ada sesiapa tak yang pendrive dia tiba-tiba jadi macam ni? Lagi-lagi time dah last minute nak hantar assignment , thesis, manuskrip dan lain-lain. Mesti rasa dunia macam gelap je kan time tu. Okay, jangan pening-pening. Cuba ikut je step dekat bawah ni. 

1) Okay mula-mula masukkan pendrive. Buka my Computer.

2) Kenal pasti lokasi pendrive samada E, F, G atau sebagainya.

2) Scan pendrive terlebih dahulu.

3) Lepas je scan, klik balik dekat My Computer, klik Tools, kemudian, Folder Options, lepastu View. Time tu akan nampak kotak show hidden files. Then klik je yang tu.

4) kemudian buka balik pendrive kita. Then akan nampak folder yang shortcut tadi actually sudah di hiddenkan oleh virus tadi. 


5)  After that untick yang hide extension dengan hide protected tu. Nanti akan nampak semua isi dalam window.



6) Klik kat Start, Run, dan taip cmd. Then, skrin hitam aka command prompt akan muncul.


Just taip command seperti di bawah :



attrib -h -r -s /s /d F:\*.*


(yang berwarna merah tu adalah lokasi pendrive kita,f contohnya. If pendrive anda g, taip g dekat merah tu ) Kemudian, tekan button Enter


7)Then, skrin hitam ni akan ambik masa nak loading. So, tunggu jelah sampai second command muncul. 

8) So, lepastu boleh terus delete semua folder shortcut tu.

9) Lastly, kena normalize balik setting yang dekat My Computer tadi, Just tukar jadi macam asal balik.  Macam tadi pergi balik dekat My Computer, klik Tools, kemudian, Folder Options, lepastu View

10 After nampak second command,  bukak balik pendrive anda. Dan anda akan nampak folder yang dah di hidden kan tu back to normal.

11) Kalo tadi unclick, kali ni click yang hide extension dengan hide protected tu. Penting untuk memastikan anda tidak terusik folder-folder penting di windows anda. 

Okay, dah. sampai setakat ini sahaja. If tak faham atau ada apa-apa soalan bolehlah tinggalkan di ruangan komen kat bawah ni. Sekian :)




Sumber gambar: google






3 comments:

  1. wow.. cm tue kahr? thanks for the tips.. :)

    ReplyDelete
  2. waaaa ni kira pro sudah nadhie ni... jrg jumpa girl yg tahu detail gini.. hebat2.. haha..

    ni selalu terjadi dkt komputer fakulti.. and bila sakit hati terus set di komputer tu unhide all protected file.. hahaha senang abis citer.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...