Facebook Page

Friday, 1 April 2016

Cara Install, Scan dan Update Antivirus Microsoft Security Essential (MSE)


Assalamualaikum & salam sejahtera semua. 

Sihat ke? Korang pakai antivirus jenis apa? Berat tak? Okay, if korang nak try antivirus yang simple dan tak berat ni, boleh la download Microsoft Security Essential (MSE) ni. Antivirus under microsoft produk.  So, just follow step2 dekat bawah ni k. Okay malas nak cakap banyak, kita proceed je dengan tutorial ni.

   1. Just click link ni SINI

   2. Then, nanti akan keluar macam ni : 



   3. Lepastu, just tekan je button “Download Now”

   4. After button dah tekan, dia akan download file tu macam biasa.

  5. Yang penting korang akan nampak lah prosedur download tu.  Macam kat bawah ni, sbb ahkak nadhie guna idm, so dia akan keluar macam ni. Tak kisahlah kan, asalkan korang nampak process download tu. 




 6. After siap download, tekan je open file location dan korang akan jumpa folder  “mseinstall.exe





  7.  Click je kat folder MSE itu, then kalo kita guna windows macam windows 7 biasanya dia akan keluar User Account Control (UAC) window pop-up  dan tanya “Do you want to allow the following program to make changes of your computer?” So click je yes.

  8. Pastu akan nampk installation wizard punya welcome message, just click next. 


   9.  Then click accept ‘Software License Terms’



  10. Kemudian korang akan nampak 'Join the Customer Experience Improvement Program', so pilih je “ do not want to join the program at this time, click Next.



  11. Kemudian halaman kat bawah ni plak akan kuar. Bertanyakan tentang security.  Tick kan dekat :'If no firewall is turned on, turn on Windows Firewall (Recommended) and click Next.



 12. Then click je install button, dan anda akan Nampak progress bar. Tunggu sampai installation selesai.

  13. Bila dah selesai installation, MSE icon akan muncul dekat desktop, and then akan muncul kotak macam kat bawah ni. Click dan tekan finish.



 14. Kemudian, anda akan nampak MSE main page yang telah siap diinstalled. Dan korang akan perasan ada amarah merah yg bagitahu "Your Computer is at risk." Jangan risau ni memang normal lepas install.

  15. So, pergi je dekat tab update, dan tekan update tab.


  16. Lepas antivirus MSE dah updated, bolehlah start scan pulak.


   Scanning

  1.   Setiap kali nak scan, pastikan antivirus mmg updated dgn 'Most recent virus definitions'.

  2. Dengan menggunakan MSE, ada 3 jenis scan yang kita boleh running.  

   i. Full Scan- ni dia akan scan keseluruhan system. If korang dapat message atau warning computer korang ada virus atau apa-apa jenis infected, so running je scan yang ni.

   ii. Quick Scan - Scan ni cepat je. Yang ni dia akan scan dan check beberapa tempat penting macam processes di RAM dan registry files dekat hdd computer yang selaly jadi target malicious software ni.

   iii. Custom Scan - Yang ni kalau kota suspect malicious software (virus) dah infected beberapa tempat dekat computer kita, contoh folder atau driver tertentu je, so kita sendiri boleh customise scan tu dan scan kat tempat yang kita rasa infected tu je. 


     Okay. Tu je process dia. Senang kan pakai Antivirus Microsoft Security Essential (MSE) ni. Memang sesuai & comfortable je untuk PC uolls yang rata-rata pakai windows ni. Okay, Sekian. Thanks sudi baca =)


4 comments:

  1. Dulu masa zaman belajar guna antivirus Kaspersky, rupe nyer ade yang latest antivirus yerk? Good-good. :) Boleh la nanti mintak orang IT install kan. Tak berani kan nak buat pape dekat PC office, kalau laptop sendiri okay la kan. Laptop pulak dah bagi dekat adik. Kalau x, lame dah install macam Nadhie bagi ni. Thanks info Nadhie. :)

    ReplyDelete
  2. @• Ain Cho'in • hihi. tulah pc opis kenalah org IT install kan. same2 ain :)

    ReplyDelete
  3. oooo.. ada microsoft punya... menarik..
    saya guna avira..
    windows 10 ni so far avira la best choice untuk diguna pakai.. ari tu ada guna avg tak bagus ada erorr.

    Mungkin lepas ni dah boleh dah rasanya windows terus siap build ini mse dalam package window kan senang..

    Jalan2 sini.. Jom baca,,

    Lajukan Load Blog ni Sekarang> article.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee. betui2. ikutkan lama dah antivirus ni.. tp ramai yg xperasan. ok insyaAllah :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...