Sunday, 22 May 2016

Apa Itu Disk Defragmentation?



Assalamualaikum & hai semua! Sihat tak harini? Dah makan? Pernah dengar tak tentang DISK DEFRAGMENT ? Tahu tak apa itu Disk Defragment? Okay, now saya nak share sikit tentang Disk Defragment. Disk Defragment ni merupakan salah satu tools yang terdapat pada computer anda, khususnya di OS windows yang bertujuan untuk menyusun kembali file-file/ aplikasi yang telah di update & digunakan dekat laptop anda, samada secara sedar atau tidak. Contoh bila kita buka dan guna apa-apa aplikasi, secara automatik windows akan bekerja dan mengambil ruang di partition dalam hard disk (HDD).

FUNGSI
-  Bertujuan untuk menjaga kestabilan PC dan harddisk serta mampu mengelakkan error pada program dan boot sector pada hdd.
-    Tools yang membantu menjaga hardware
-     Membantu windows menguruskan dan menyusun kembali file yang telah di buka, di delete, copy dan sebagainya.
-   Mengatur file-file di harddisk yang tidak dapat disimpan dengan baik disebabkan aplikasi hang, install app yang tidak digunakan, dan sebagainya.
-      Menyusun atur file system, file data dan file aplikasi yang telah berselerak.


Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya untuk hari ini. Di entri yang lain saya akan berkongsi pula cara-cara dan bagaimana untuk buat disk defragment. insyaAllah. Thanks sudi baca. Semoga bermanfaat =)

18 comments:

  1. Waalaikummusalam.. ooo itu function dia yer.. :) terima kasih atas info tu..

    kalau guna windows 10 kerap2 la buat disk defragment ni dgn disk clean up..

    bnyk kali dah error terjadi dkt laptop lepas upgrade ke windows 10.. huhu..

    blogwalking sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh...yeke. saye tak sempat nak upgrade ke win10 lagi. So far acaner pakai? banyak problem ke? ragu-ragu + malas gak nak upgrade ni. hihi

      Delete
    2. hoho... so far okay jer.. smooth..

      cuma ada la ari tu beberapa kali kena watchdog.. hoho..
      sekarang ni tak de dah..

      kalau nk upgrade sy sarankan antivirus guna avira... sbb stable sikit.. guna yg lain ada error terpaksa restore semula.. :D

      Delete
  2. disk defragmentation ni kena kerap buat ke? Atau apabila laptop kita ada masalah sahaja? Anyway thanks for sharing, tertanya jugak apa benda ni, tak pernah guna huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo boleh buat seminggu sekali..jadikan sebagai rutin. just kena schedule kan time kat tools tu je. tools ni bagus untuk melajukan laptop =)

      Delete
  3. adui baca je dah pening. SS x reti bab-bab IT nih

    ReplyDelete
  4. adui baca je dah pening. SS x reti bab-bab IT nih

    ReplyDelete
  5. pernah dengar..hehe.. tapi jarang buat.. :)

    ReplyDelete
  6. selama ni duk buat je disk defragmant ni sebab orang IT suruh. sekarang barulah nampak tujuannya.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguih tu..at least dah selalu buat. hihi

      Delete
  7. Baru tau pasal DISK DEFRAGEMENTATION ni, serious! Huhu..Kalau x, org IT kat office jerk yang selalu buatkan..

    Officemate install Window 10, habis semua..nak buat apa-apa semua error..Huhu..!!..So, ain punye PC still window lama, tak upgrade ke window 10 pown..Risau punya pasal..Haha..!!..

    Lama tak BW sini..Busy sangat kita ni..(!_!)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. takpa selagi bole pakai win lama ni kita pakai je.. asalkan da selesa n senang nak buat kerja. if betul2 rasa da boring baru upgrade... mula2 install mmg x stabil, tp lama2 okay la tu. samela kita.. bz jugak kebelakangan ni. hihi

      Delete
  8. terima kasih banyak atas info ni, sangat membantu saya dalam presentation saya, saya dah baca banyak blog tapi x faham faham jugak.. tapi setelah baca blog anda saya sangat faham! terima kasih skali lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh yeke. alhamdulillah sama-sama awk :) btw tqsm for ur comment. Really appreciate it. ^^

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...