Saturday, 4 June 2016

Cara Set Password Pada File Winrar Anda

Assalamualaikum & Hi semua!

Lepas terangkan secara ringkas basic-basic yang ada pada winrar pada entri yang lepas, now bolehla proceed dengan lebih mendalam lagi. Kali ni macam mana nak set password pada winrar? Sebab apa nak set? Sudah tentulah supaya file kita, terutamanya yang confidential akan lebih secure dan tidak mudah dibuka oleh sesiapa sahaja. Sangat sesuai diaplikasikan bagi pihak payroll yang ingin menghantar payslip kepada pekerja melalui email ataupun secara online.  Kita-kita pun kalau ada something yang nak sorok dalam laptop, bole guna cara ini jugak k. :p So, masih ada yang tidak tahu macam mana caranya untuk meletakkan password pada folder winrar anda? Okay, takpa. Ikut je langkah-langkah di bawah ini okay?

CARA-CARANYA

1.       Double click pada folder winrar anda tadi





2.       So dia akan terbukak macam ni




3.       Click “Add”. So ia akan terbukak macam ni pulak.





4.       Click balik pada folder winrar korang tadi. Lepastu tekan okay macam kat bawah ni.



5.       After dat, tekan je set password. Lepastu masukkan password uall mcm dekat gambar bawah ni. Tick kan pada encypt file names. Tekan ok

 

6.       Kendian ia akan running macam ni. Tunggu je sampai siap

 


7.       Da siap tu tutup balik semua dan cuba test dan click balik pada folder yang anda nak letak password tu. Automatik dia akan keluar macam dekat bawah ni.

 


So, folder da secure. Takdalah sebarang orang boleh bukak folder tu lagi dah. =)  Thanks sudi baca. Semoga bermanfaat

10 comments:

  1. Penting sebenarnya buat password pada file tetambah untuk pekerja pejabat. Kalau orang nak sabotaj pun tak boleh sesuka hati bukak folder kita.

    ReplyDelete
  2. Yup! betul.. student yang buat assignment pun penting gak buat password pada folder. leka sikit je abes.

    ReplyDelete
  3. oo begitu.. bagus2.. benda2 penting nak hantar bagus letak password.. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Yang penting ingat password tu :'D

      Delete
  4. password untuk file mmg penting... secure sikit. Hehehe..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi2 something yg bernilai kan :)

      Delete
  5. wahh..thanks sis..berkongsi tips ni.. nak buat password gak nti..;)
    salam Ramadhan ya...

    ReplyDelete
  6. info OHSEMM, tapi setakat ni xde lg file yg perlu di sembunyikan sebab sy sorang je guna laptop ni ^_^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...