Thursday, 21 July 2016

Cara Mudah Dan Cepat Memasukkan Lagu Dalam iPhone



Assalamualaikum & Hi Semua!

Tengah buat apa tu? BZ ke? *tetiba. Okay, buat pengguna iPhone, lagi-lagi yang baru menggunakannya dan tak tahu banyak benda tentang iPhone, today I nak share cara mudah dan cepat untuk memasukkan lagu dari komputer anda ke dalam iPhone. Biasanya apa yang kita tahu iPhone ni kalau nak transfer file, movie ,video, lagu semua kena guna itunes kan? Takpun kena beli dekat itunes. *memang tak la. ;( 

Hmm.. kalau transfer guna itunes ni ramai yang cakap leceh. Nak kena sync bagai la itu la ini la. Nak guna bluetooth? Okay iPhone ni memang sumbung cket. Dia boleh bluetooth dengan kaum dia je. Sobs. Tak tahu kenapa macam tu, tapi mesti ada sebab kenapa developer dia design camtu kan? sobs ;( So jom proceed dengan tutorial cara mudah dan cepat memasukkan lagu dalam iPhone tanpa menggunakan itunes.


Tutorial Cara Mudah Dan Cepat Memasukkan Lagu Dalam iPhone

  •  Mula-mula buka aplikasi Apple Store anda dan type "music cloud" dan download je aplikasi ni

  • Dah download? Buka balik aplikasi ni. Dan korang akan nampak sama macam dekat gambar bawah ni. Click "Yes, continue". Sebelum tu nak ingatkan pastikan korang berdekatan dengan laptop korang. Tak perlu sambung USB.


  • Kemudian Click "from your computer"



  • Dan Korang akan nampak ni. So amik je ip adress dalam kotak merah tu, bukak browser korang dan paste kan dekat situ. *amaran jangan sesekali tekan finish selagi tak settle transfer2 ni.


  • Automatik akan keluar macam ni dekat broswer tu. Kotak merah menunjukkan no ip yang korang dah paste tadi. 




  • lepastu click uploads, automatik ia akan keluar camni. So apalagi browser dan tick la beberapa buah lagu yang korang nak.




  • then ia akan loading sekejap untuk masukkan lagu dan automatik lagu tersebut da tersimpan dalam ifone anda. Settle.


  • Pergi balik kat fone korang, dekat apps tu tekan finish.


  • After that boleh la tengok dekat galery apps tu tadi. Semua lagu da siap-siap ada dan boleh play dah. 



Sekian. Kalau ada apa-apa soalan atau tak faham bolehlah tanya dekat ruangan komen k. ;) Moga membantu. 


p/s: saye lagi suka transfer guna itunes, sbb yang ni ada ads. tp utk sementara okay je kan.  =P







26 comments:

  1. wahhh macam tuuuu maseh ye <3

    ReplyDelete
  2. Tu gmbr iPhone nad ke.. Lawa case dia.. Hehe.. Ooo.. Begitu rupanya nk transfer bnyk juga ye stepnye tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup iphong kita. hehe. boleh la tp ni kira senang la jugak . hiks

      Delete
    2. ooo iphong nad.. hikks.. ooo okay la tu kalau yg tu yg senang.. Nak lgi senang guna spotify je...hehe..

      Delete
    3. ow yaka. tak pena try spotify. tqq for info asep! ;)

      Delete
  3. Menarik jugak cara ni..siqah senang guna itunes je.. Sekali transfer biar banyak terus. Baru puas hati. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yg ni pun boleh gak transfer byk2. time browse tu select je byk2. tp kita pun lagi suka itunes sbb yg ni ada ads n lagu dia x masuk player yg default tu. Tu yg x bestnya. hihi

      Delete
  4. Menarik info... Tq tq for sharing =)

    ReplyDelete
  5. wahaha cedihnya ceri tak ade iphone..huhuhu.. kita pakai handphone jenis lama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. takpe ceri esok lusa mana taw rezeki ceri pakai ada org hadiahkan ke. hihi

      Delete
  6. Anak kakak dulu belajar dgn salesman kedai yg masa beli iphone dia ajar.
    Kalau tahu ini lagi senang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. time saye beli tu dgn saleswoman. satu mende dia x terangkan kenala explore sendiri. sobs. hee. moga bermanfaat kak :)

      Delete
  7. TUTORIAL YG BERMENAFAT BAGI YG BERMINAT TU...

    ReplyDelete
  8. tq dear.. =)
    tak pyh la sis guna itunes pasni! hehehe. Phone sis camera problem. haritu terjun katil. sob sob...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yaka sis. sygnya camera problems. saye ritu pun terhempas gak dari tempat tinggi, tp depan belakang pakai screen protector. yg depan tu glass protector. cuak juga time tu. alhamdullillah xde pape. ok je sume

      Delete
  9. owhh ini utk window kan
    klau macbook masuk je kan terus connect

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup untuk windows ;) ow yaka. tqq for info ^^

      Delete
  10. wow info sgt berguna..sepanjang akak pakai iphone akak x pernah masukkan lagu sendr..semua suami buatkan..sbb akak xtau password itunes akak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ow yaka. samela cam kawan saye. sume mintak abg dia buatkan. hihi

      Delete
  11. blogwalking membalas kunjunga. Saya mampu baca je wak. tak pakai ip. tapi info ni berguna jugak, terima kasih ye ^_^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...