Monday, 18 July 2016

Punca Tarikh Dan Jam Laptop Sering Berubah-rubah Dan Tidak Tetap


Assalamualaikum & Hi semua!

Pernah tak terjadi dekat laptop anda bila tarikh dan masa kerap berubah, tidak selari dengan yang terkini dan tidak tetap tarikh & waktunya. Dah betulkan dan setting balik tarikh dan masa kepada yang betul, then esok-esok lusa bila buka laptop balik , nampak tarikh tak uptodate. 

Nampak tarikh dah jauh ketinggalan ke belakang. So, jika itu berlaku... sedarlah bahawasanya battery CMOS pada laptop anda semakin kehabisan jangka hayatnya. 

Bateri CMOS atau complementary metal-oxide-semiconductor biasanya bertahan dari empat ke tujuh tahun. Sebab tu la dalam jangka masa yang panjang, kemunkinan anda semua akan mengalami symptom di atas. Semakin lama laptop anda, semakin berkurang jangka hayat CMOS bateri.

Sumber gambar : acik google


So, Apa Korang Kena Buat?

Tak ada jalan lain melainkan korang kena tukar aje CMOS bateri tu. Terpulang nak tukar dekat kedai atau tukar sendiri bagi yang tahu caranya.


Penting Ke?

Ya sangat penting untuk korang tukar bila CMOS korang dah semakin kehabisan hayatnya sebabnya CMOS ni mengekalkan maklumat dalam system BIOS korang.


Dalam Anggaran Berapa Cost Yang Dikenakan?

Tak mahal. Lebih kurang dalam RM20.00 sahaja. Diulang RM20.00 sahaja not RM200.00. So, kalau ada yang charge korang lebih dari itu, memang menipu la jawabnya. :3 Okay da... Semoga Entri ini bermanfaat dan menjawab persoalan anda ;)



Tengss sudi baca =D Bubbye!




13 comments:

  1. Sebenarnya bateri aje yg jadi masalah ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup CMOS tu kak. kicik je bendanya. hihi

      Delete
  2. Bagus info ni. Kalau masa terlaju pula macam mana? hehehe

    ReplyDelete
  3. BARU TAHU TKSH INFONYA...SELALU LAPTOP NI XPANJANG USIANYA ASYIK KENA TUKAR SELALU.

    ReplyDelete
  4. oooo rm20 je eh.. bateri jam lagi mahal la gitu.. hehe.. so far belum tukar lagi.. nice info nad..

    ReplyDelete
  5. baru tau..guna bateri bulat tu jgak ye

    ReplyDelete
  6. lappy mmg tak lama jagka hayatnya..cepat ja merajuk,meragam..

    ReplyDelete
  7. Oh, i baru tahu pasal niey. Good info la. :D. hihi. Blogwalking, follow blog akak dan klik iklan sekali. hihi. :D

    ReplyDelete
  8. batery CMOS dah ada, tp tak sempat nak tukar, gigih la setiap hari nk setting jam & tarikh.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...