Facebook Page

Saturday, 9 July 2016

Tuorial: Dua Cara Mudah Untuk Create PDF Files


Assalamualaikum & Hi semua!

Masih dalam mood raya lagi ke? untunglaa... kita raya ketiga je dah kena kerja. Sobs. Btw, today saya nak share pelbagai cara mudah untuk create PDF Files. Ha... sebelum tu nak tanya ni tahu tak apabenda PDF Files tu? Macam mana rupanya? Okay, secara ringkasnya PDF ni bermaksud Portable Document Format yang telah dicipta oleh Adobe pada tahun 1993 dan bertujuan memudahkan pemindahan files ke pelbagai jenis platform OS dan juga contentnya tidak boleh diubah sesuka hati. Rujuk website Adobe untuk info lebih lanjut.



Cara-cara Untuk Create PDF Files

  • Cara satu
  1. Download software foxit reader
  2. Install macam biasa
  3. Buka document ms word anda yang anda nak convert kepada PDF.
  4. Then pergi dekat tabs hujung sekali sebelah tab view, iaitu tab "Foxit Reader PDF"
  5. Tekan Create PDF. Rujuk gambar dekat bawah.
  6. Autamatik PDF files korang telah dicipta.
  7. Selesai.


  • Cara Dua
  1. Pastikan anda memang dah sedia download aplikasi Adobe Reader atau Foxit Reader dalam Laptop Anda.
  2. Buka document ms word yang anda nak convert ke PDF tu.
  3. Tekan File macam dalam gambar
  4. Click save as -> browse (simpan dekat mana2 yang korang nak simpan pdf files tu) -> dekat bahagian “save as type” tu , daripada word document tukarkan kepada PDF -> Click save.
  5. Selesai.



Dah siap tu automatik akan keluar balik popup PDF Files korang yang telah siap di create, macam dekat bawah ni :)




Simple dan mudah je kan? If ada apa-apa yang tak faham, jangan malu-malu k. Just drop your comment k. Cheer. Semoga bermanfaat! =)


8 comments:

  1. Selalu guna cara kedua tu.. paling mudah dan simple.. guna je microsoft office tu save as pdf.. hehe..

    Raya mana je tu dua hari je? Patot ler menanya sy raya mana.. Sabo je la ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.taw takpa. Saye raya melaka je. seb baik kerja dua hari je lepastu off day dah. Kalau tak jenuhla nak ulang alik KL-Melaka. haha

      Delete
  2. nice sharing, biasa guna cara no dua tu, senang. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...