Facebook Page

Tuesday, 4 October 2016

How To Boot Your Computer From USB Drive

Assalamualaikum & Hi!




"Apa hobi you ha?" Tiba-tiba dia tanya. 

"Kenapa?" Heran pulak. Yelah mana pernah dia tanya soalan camtu sebelum ni. Selalunya semua berkaitan dengan kerja je. 

"Takda apa-apa saje nak borak-borak,"

"Owh.. I suka troubleshoot computer problems.."

"Eh tu kerja kan. I bukan cakap pasal kerja. I mean hobi you laa.."

"Yup.. tulah hobi I... Memang I suka buat semua tu. Macam dulu I suka melukis, tulis cerita. Tapi, lepas amik course IT ni itulah yang I suka buat, troubleshoot software hardware problems. Then, bila free-free kadang-kadang I akan tulis balik problem yang I dah settle kan tu dekat blog, tak nak kasi lupa."  Dia pandang. Air mukanya nampak seolah-olah tak percaya. 

Haha. Cukuplah setakat ini saya share perbualan kami. Tapi siyesly, kalau ada masa lapang, memang saya suka belajar troubleshoot komputer or gadget problem & then share balik apa yang saya tahu tu supaya senang ingat.  

So, memandangkan sebelum ni dah share tentang APA ITU BIOS, so kali ni nak share pulak camna cara nak ubah boot sequence dekat BIOS, supaya bila start komputer ia kan boot pada pendrive dulu.




Tujuan Nak Ubah Boot Sequence Pada BIOS ni?


Maybe sebab OS komputer dah corrupt, so nak format. Nak format biasanya kena masukkan CD OS baru. Tapi nak guna USB Drive yang dah di ekstrak dengan ISO file pun boleh.




Cara Boot Komputer Anda Melalui USB Drive


1. On komputer anda sambil tekan samada ESC, F1, F2, F8 atau F10 masa startup. Depends gak pada BIOS Manufacturer tu jenis apa. Try je la mana-mana keys dekat atas yang boleh masuk ke BIOS korang.

2. Pilih dan tekan enter pada BIOS setup. Then BIOS setup utility page akan muncul.





3. Guna Arrow Keys ◄ ► untuk cari menu BOOT. if takde menu boot cari dekat mana2 tab yang ada tulis "boot", "boot order", "boot priority" dan lain-lain.

4. So, untuk menjadikan USB Drive tu first priority bila next time anda on komputer, so guna  +/- key  untuk menjadikan USB Drive sebagai first priority. Contoh macam dekat bawah ni.


5. Lastly, tekan je F10 untuk SAVE dan EXIT. Done. Itu je. Simple kan? ;) Now boleh la nak format ke apa guna USB Drive tu. 


BIOS Entry Key Table :

ManufacturerModelBIOS Entry key
HPHP and Compaq Desktop PCs (Built in 2006 or later (came with Vista or Windows 7))F10
HPHP and Compaq Desktop PCs (Built before 2006 (XP or earlier) )F1
HPHP Notebook PCsF10
DELLDell Inspiron, Dell Dimension, Dell Precision, Dell Optiplex, Dell Vostro
Dell XPS
F2
DELLDell LatitudeFn+F1
AccerAspire, Power, Veriton, Extensa, Ferrari, TravelMate, AltosDEL or F2
GatewayDX, FX, One, GM, GT, GX, Profile, AstroF1
GatewayOlder modelF2
LenovoLenovoF2
Fujitsu,NEC, SharpFujitsu,NEC, SharpF2
ToshibaPortΓ©gΓ©, Satellite, Tecra, EquiumF1 or ESC
ToshibaToshiba EquiumF12
ShuttleGlamor G-Series, D'vo, Prima P2-Series, Workstation, X Mini XPC, SurveillanceF1 or DEL
PhoenixPhoenix BIOSF2
AMD® (Advanced Micro Devices, Inc.)AMD® (Advanced Micro Devices, Inc.) BIOSF1
AwardAward BIOSDEL
AMI (American Megatrends, Inc.)AMI (American Megatrends, Inc.) BIOSDEL


Okay sekian sahaja dari saya. Moga bermanfaat ;)

14 comments:

  1. nice info nad.. hobi troubleshoot :D :D ok per tu kan..
    boot guna pendrive dlm tu ada linux dah boleh akses laptop yg ada prob kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa. betul tu Asep! Cara mudah nak access laptop kalo windows corrupt, nak dapatkan file penting n nak hapuskan virus degil :) wahh.. asep pun mesti penah t/shoot ni :D

      Delete
  2. TUTORIAL MENARIK TAPI XFAHAM KALAU BAVA SEKALI LALU NI NADHIE

    ReplyDelete
  3. Bila sebahagian kerja menjadi hobi mesti buat kerja pun happy terasa.

    ps: dgn Fauziah Gous tu bukan kakaklah dik tapi junior kakak yg bongsu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. betul tu kak. org kata if kita nak kerja cari sesuatu yng kita suka, so kita akan enjoy time kerja n tak rasa benda tu beban ;) owh yaka, ingatkan akak tadi. hehe

      Delete
  4. Senang kan kalau mahir bab komputer...Kalau ada problem boleh buat sendiri.Terimakasih lah share info ni,kalau anak akak ada problem boleh rujuk blog ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak :) sama-sama ya. Semoga bermanfaat ;)

      Delete
  5. Sis tak faham. Tapi sis kagum dgn nadhie! byk info yg nadhie share. keep it up dear =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tqsm sis for the support 😍😍😘😘 insyaAllah ;)

      Delete
  6. nice share :D xpandai la bab-bab ni heheeh
    jemput join
    https://mellyacrayola.blogspot.my/2016/10/segmen-jom-exchange-link-by-mellya.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq. okay ada masa lapang nti saye join taw awk ;)

      Delete
  7. wah... komputer saya pun ada problem... tapi tak tau nak repair macam mana..





    http://hello-vitamin.blogspot.my/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...