Facebook Page

Wednesday, 30 November 2016

Wordless Wednesday #11 Cari

Assalamualaikum & Hi





Tetapkan dalam hati.

Bila yang dikejar itu dunia, dunia akan lari. Manakala akhirat pula tidak  mengikuti.

Tetapi bila yang dikejar itu akhirat, insyaAllah dunia akan mengikuti. 

Yakin dan percaya.

Moga kata-kata ini akan menjadi pendirian kita setiap hari.

InsyaAllah. May Allah ease everything. =)





Sunday, 27 November 2016

Minyak Herba Asmak Mujarab Penawar Asma


Assalamualaikum & Hi!

Minyak Herba Asmak


Terlalu asyik menatap laptop sambil menyiapkan beberapa task dan assignment membuatkan kepala terasa berat, tengkuk terasa lenguh, lesu dan keliling mata terasa berat. Lantas tangan terus mencapai sebotol minyak herba asmak lalu disapukan di dahi, tengkuk dan leher. Okay baru rasa selesa sikit.

Trust me okay. Saya ni jenis yang suka sapu minyak angin keliling mata lagi2 bila rasa macam lesu je menghadap laptop ni. Then, pedih-pedih sensorang bila tersapu tak kena tempat T_T , minyak angin tu masuk dalam mata dan sebagainya. Sobs. 

Tetapi, bila guna minyak herba asmak ni takda pulak  rasa pedih-pedih keliling mata. Rasa okay je, fresh je lagi adalah. hihi. Mungkin juga disebabkan minyak herba asmak ni dah menjalani proses R&D yang agak lama menjadikan ia selamat digunakan dan sangat mesra pengguna. Tak pedih langsung.

Nak guna pun senang sebab design botol dia yang flexible dan senang disimpan. Nak tahu macam mana rupa flexible tu? Meh tengok gambar dan video dekat bawah ni. So, kita kalau pergi kerja tu terus grab dan simpan dalam poket.



suka dengan design botol minyak ni yg didatangkan dgn 2 jenis. 
Yang kecik ni senang nak simpan dalam poket & nak bawak ke mana-mana.


Nak tahu apa kelebihan design pada botol minyak ni?
 Meh tgk video ni


Kadang-kadang bila perut masuk angin, time sengugut, selesema pun pakai jugak untuk melegakan rasa tak sedap badan. Memang berkesan. Tak pedih dan sedap-sedap je rasa. Perut selesa tak kembung dan tidur pun nyenyak.


Kelebihan Minyak Herba Asmak Pelbagai Guna


1.  Telah melalui proses R&D dan kandungannya sangat mesra pengguna, selamat dan suci serta tidak overdose dengan bahan-bahan tertentu

2.   Selain berkesan untuk asma, semput, lelah, batuk, kahak, selsema, gigitan serangga, luka terkena api. ia juga berkesan untuk sakit perut, bengkak, lenguh, buasir, sembelit, sengugut, membantu melancarkan darah, sakit kepala, migrain, resdung, sakit gigi, strok dan ulser.

3.     Mesra kulit. So. Memang tak perlu risau kowt ada alahan tertentu kan

4.    Cepat meresap dan berkesan je lepas pakai. Kira time-time rasa pening kepala, sengugut ke apa kan bila pakai je terus rasa lega. Tak perlu sapu sampai overdose untuk kesan yang cepat. XD

5.   Walau berangin tapi still mengikut piawaian yang ditetapkan. So, bila pakai takdalah kita rasa pedih sana sini kan. Selesa je kan. Sedap-sedap je rasa.

6.   Yang bestnya, bila dah beli minyak ni terlebih dahulu customer akan diberi rundingan cara pakai mengikut masalah yang mereka hadapi dan biasanya akan dipantau okay



Merupakan Penawar Asma Pada Bayi

Friday, 25 November 2016

Maksud Blinking Code Pada HP Laptop




Assalamualaikum & Hi semua!

Finally dah last day of my night shift. Btw, apa khabar semua? Sihat? Lamanya tak jumpa! Lama tak update blog & berblogwalking di kawasan kejiranan. Maaflah mana yang tak sempat jenguk tu, nanti saya singgah satu satu taw ;) Agak kebizian ketika ini dengan macam-macam dugaan berlaku. Dengan assignment hilang, internet problem, hardware laptop rosak dan berdepan dengan task, tutorial dan coding yang kena catch up selalu. Belakang badan & tengkuk letih rasa macam nak curah je minyak angin bagi segar balik ;(

Actually bila laptop rosak ni kalau part software tu boleh la kan format sendiri ke ape kan. Ni dah sampai part-part hardware memang tak telarat nak buat la hui. Setakat nak detect masalah apa tu tawlah, tapi nak repair sendiri tak kowt. tsk. 

Sebab ada yang mintak tolong formatkan laptop dia, so alang-alang dapatla pakai sekejap demi menyiapkan kerja-kerja yang tergendala sementara sang laptop masuk sepital. Sampai classmate +opismate masing-masing dok heran n tanya. "Eh ni laptop sape pulak? Dah beli laptop baru ke?" Apa taknya kejap pakai laptop ni , kejap kang tu & kejap kang laptop sendiri. Sadis betul kan. tsk. Nampaknya next month kena beli laptop baru gak sebagai backup. 

So, thats why hari ni saya nak berkongsi cara macam mana nak detect masalah pada hardware laptop keluaran Hp berdasarkan blinking codenya. Yaa.. laptop kita yang hardware issue tu keluaran Hp. tsk


Macam Mana Rupa Blinking tu?


Okay macam ni ya.. blinking pada capslock & num lock.
Kalo dah jadi gini rupanya, memang takde jalan lain dah. Hantar kedai la nampaknya. hihi


Meaning of Sample Blink Codes


So, macam mana nak tahu apa maksud-maksud blinking tu? Meh rujuk table ni.

Friday, 18 November 2016

Ubah

Assalamualaikum & Hi! Salam jumaat semua =)





Tiada siapa yang dapat membantu seseorang itu,
 jika dia sendiri tidak berusaha merubah nasibnya. 


Kekadang geram dengan sesetengah orang ni. Kita dah cuba sedaya upaya bantu dia, tunjukkan apa patut, ajarkan apa yang patut. Tetapi kalau dia sendiri yang tidak bertindak apa boleh buat? 

Sedangkan dalam Islam sendiri ada menyebutkan: 

“SESUNGGUHNYA ALLAH TIDAK AKAN MENGUBAH NASIB SUATU KAUM KECUALI KAUM ITU SENDIRI YANG MENGUBAH APA APA YANG ADA PADA DIRI MEREKA ” QS 13:11



Ya. Kita boleh tolong, boleh ingatkan, boleh beri tunjuk ajar, boleh beri kata-kata semangat,
setakat mana yang kita mampu & selagi mana yang kita boleh.

Tetapi kalau dia sendiri yang tidak bergerak, tidak mahu bermula..

Apalagi yang kita mampu lakukan?

 Apa lagi?

Sungguh kita tak mampu lakukan apa-apa.

Terpulang. 


Wednesday, 16 November 2016

Wordless Wednesday #10 Terlambat

Assalamualaikum & Hi!



Kita tak pernah terlambat untuk bermula semula, asalkan kita sudi memaafkan diri, menerima diri seadanya & tak pernah berhenti berusaha, berdoa dan bertawakal kepadaNya. 

Tidak mengapa jika sesekali ingin melihat ke belakang, bukan untuk diratapi tetapi untuk mengambil iktibar dan untuk melihat semula sejauh mana kita telah melangkah. Saat itu kita akan sedar betapa bertuahnya kita tika ini ;)

Tuesday, 15 November 2016

Shopping Pelbagai Jenis Barangan Japan Dengan Harga Yang Murah

Assalamualaikum & Hi






















Apa khabar? Sihat? Dekat sini ramai tak penggemar barangan dari Japan? Teringin nak shopping dekat Japan dan nak beli barangan Jepun seperti kimono, yukata dan sebagainya. Tetapi jauh dan mahal harganya? Okay jangan risau! Anda boleh dapatkannya di sini!


 Jalan Jalan Japan


yang terletak di One City Mall ,USJ


Meh nak citer sikit...



Pada beberapa hari yang lepas telah berlangsung sesi Press conference Jalan Jalan Japan yang bertempat di restaurant Jyuhachi Ban, di One City Mall, USJ.

Habis je sesi Press Conference, kami antara blogger bertuah telah berpeluang menjadi pelanggan terawal untuk merasa pengalaman bershopping di outlet store Jalan Jalan Japan yang terletak di tingkat 2, One City Mall. Siyesly besar dan best kedai ni.



Pihak management Jalan Jalan Japan



Kenapa bertuah? Sebab kebanyakan items dekat situ sangat unik. Iyalah preloved item katakan. So, design yang kita nampak pada hari itu, belum tentu lagi boleh dapat pada hari yang lain. Pendek kata bila nampak mana berkenan tu terus grab, sebab nanti bila datang lagi belum tentu ada lagi items or design yang sama.

Selain daripada harga yang murah, terdapat banyak barangan preloved dari Japan yang terdiri dari pelbagai jenis kategori kasut lelaki dan wanita, barang perhiasan rumah seperti pinggan mangkuk, kristal dsb, pelbagai jenis handbag berjenama, luggage, sweater, perabot, mainan kanak-kanak, stroller baby, peralatan sukan dan gym, alat muzik seperti gitar dan banyak lagi!



Ni baju kawen ni.  Unik giler! Cam kelakar pun ada. kiki. Gurau je! XP


Sesuai sangat utk student yg nak fly oversea or sesape yg nak travel tempat sejuk, 
tp still nak beli baju sejuk dengan affordable price. Dlm RM30 pun ada ni.


kimono+yukata serendah RM5! Jangan tak percaya!
 Memang #hargagiler katakan! 

Monday, 14 November 2016

Cara Bypass Sekatan Internet Pada Android Anda


Assalamualaikum & Hi!

sumber gambar : mecik google :3


Apa kaba? Sihat? Tengah buat apa tu? Saya baru je lepas format laptop ni. Sobs. Disebabkan laptop ni dah usang & pakai lebih 6 tahun, so bila try install win10 tak support pulak. Driver terlalu tua agaknya ;( dok kuar runtime error. Nak tak nak kenalah format guna win7 gak . sobs. 

Ah, sudah dah bercakap pasal laptop pulak. Btw, today saya nak kongsikan cara untuk bypass sekatan internet pada android anda. 

Kenapa nak bypass? Senang lah nak bukak ig nanti, lagi2 time guna public/ofis wifi yang disekat. shhh.. 

Wokay gurau je. Pendek kata supaya senang la kita bukak apa-apa site yang kena sekatan internet kan. kekeke XD





Step-step Bypass Sekatan Internet Pada Android Anda


1. Mula-mula bukak phone android anda. Then buka google play store anda.

Thursday, 10 November 2016

Berhati-Hati Dengan Taktik Phone Scammer




Assalamualaikum & Hi semua!

Disebabkan peningkatan kos hidup yang semakin hari semakin menekan, membuatkan sesetengah pihak memilih jalan mudah untuk senang tanpa memikirkan halal dan haram serta sebab dan akibatnya yang bakal menimpa mereka samada di dunia ini mahupun di akhirat kelak.

Scam. Banyak sangat terjadi hari ni. Antaranya seperti internet scam, email scam, phone scam , investment scam, Insuran scam, pyramid scheme, employment scheme, door to door, pukau, telemarketing dan banyak lagi. 

Paling tak suka bila yang scam tu dia kenal dengan orang tu tapi tak rapat sangat, pernah satu kolej, satu sekolah dan sebagainya, then tiba-tiba je contact balik. Rupanya ada udang disebalik batu. Selalu terjadi di kalangan mlm dan yang jual insuran tu. Memula ajak orang tu duduk dengar berkenaan produk/insuran yang mereka nak jual, tetapi dalam masa yang sama seakan memaksa mangsa mereka untuk sign dokumen dan join mereka. Paling teruk sampai ada kes yang kena pukau dsb. Tsk.

Apapun hari ni saya nak kongsikan tentang phone scam.




Apa Itu Phone Scam?


Saturday, 5 November 2016

Jalan Jalan Japan Apa Yang Bestnya?


sumber gambar : atuk google :3



Assalamualaikum & Hi semua!

Apa kaba? Sihat ke? Moga semua sihat lah hendaknya. Btw kita dah dekat Japan ni.. jalan-jalan kat sini. Hihi. Okay gurau je. Jangan salah faham.

Actually, Jalan-jalan Japan ni bukanlah sebab kita tengah jalan-jalan atau shopping-shopping dekat Japan, tetapi lebih tepat lagi Jalan-jalan Japan ini adalah sebuah store yang membolehkan anda merasai pengalaman bershopping dan bersiar-siar seolah-olah macam di Japan.



Ada Apa Dengan Jalan-Jalan Japan?


Saya tertarik apabila terbaca namanya. Jalan-jalan Japan? Eh apakah? Okay, rupanya merupakan sebuah kedai berkonsepkan Japan.

Seperti mana yang kita tahu, Japan terkenal sebagai negara maju dan mempunyai rakyat yang berpendapatan tinggi. Yang kurangnya adalah mereka kekurangan storage untuk menyimpan barang. Hal ini membuatkan mereka terpaksa menjual semula harta kesayangan mereka yang mungkin sukar untuk mereka lepaskan kerana kualiti dan nilai yang ada padanya.

Dari sini, Jalan-jalan Japan ditubuhkan oleh Bok Marketing Sdn Bhd dengan kerjasama Bookoff Corporation yang akan membuka kedai ‘Loved in Japan'' (Preloved in Japan) pertama dan dinamakan sebagai Jalan Jalan Japan’ dan akan di launch secara  official pada 18 November (Jumaat), 2016, di One City Mall USJ.




Apa Yang Best Jalan-jalan Japan Ni?


Tips Hilangkan Pedas Dengan Cepat Dan Berkesan




Assalamualaikum & Hi semua!

Apa khabar? Sihat? Btw, pernah tak anda termakan something yang terlalu pedas dan ambik masa yang lama untuk 'recover' daripada kepedasan tu? 

Sebagai seorang penggemar makanan pedas dan suka mencuba pelbagai jenis makanan pedas, so memang tak sahlah kan kalo tak pernah terkena dengan makanan yang pedas melampau. Btw, trust me k Samyang spicy ramen yang terkenal dengan kepedasannya tu memang tidaklah terlalu pedas bagi saya. Still boleh makan dengan santai-santai lagi.

Pernah terkena dengan kepedasan yang sangat dasyat. Tak tahu lah berapa banyak cili padi diletaknya, so kita yang kuat pedas ni pun boleh 'berasap telinga' dibuatnya. Sobs.

So, anda buat apa je bila kepedasan? ke biar je sampai ianya hilang sendiri? Btw , if anda anda takda apa-apa tips, bolehlah ikut tips yang kita bagi ni yee. hihi




Cara Cepat Dan Berkesan Hilangkan Pedas Dan Pijar Pada Lidah



1. Minum air panas/suam


Percaya atau tidak dengan meminum air panas atau suam secara tak langsung pedas tu akan hilang. Mula-mula memang akan rasa 'menderita'. Yalah... dah pedas , tetiba panas pulak kan. Tapi trust me k! cara ni lah paling cepat dan berkesan untuk menghilangkan pedas. Konsepnya macam ni 'derita sekejap' dan pedas tu pun hilang.


Tuesday, 1 November 2016

Samyang Spicy Ramen Betul ke Pedas?

Assalamualaikum & Hi!



Finally dapat jugak merasa Samyang spicy ramen yang pernah trending sebelum ni. Lagi-lagi time orang semua dok buat challenge. Dengar je perkataan "pedas" time tu lagi dah rasa teruja nak beli. Tapi, bukanla sebab nak join challenge tu suma kendian nak post kat utube, ig bagai. Tidak. Tidak sama sekali. Lebih pada nak uji kemampuan diri yang sememangnya sukakan makanan pedas.


 So far tahap kepedasan kita ni if makan sesudu nasi bersama sebijik cili padi adalah kebiasaan dan menjadi penambah selera. So yela nak tahu jugak betui ka pedas sangat seperti yang diviralkan & mampu ke tak tahan kepedasan samyang ramen ni.


Tapi, nak cari kat market berdekatan memang sangatlah susah, cepat je abes. Yelah benda tengah hot kan time tu. Then, fikir takpalah nanti-nanti jelah beli, tunggu sampai dah suam-suam kuku, nampak stock kat mana2 market, baru beli. hahaha. 

So, finally. Jumpa jugak ;D 





Disebabkan saya memang nak uji kemampuan diri, so memang pakai satu bungkusan samyang tu, then letak dia punya paste sampai habis+gaul2 sampai rata.

Mula-mula kunyah memang tak rasa apa. Masuk suap ke dua, ketiga, still rasa macam maggi goreng biasa. Masuk suap seterusnya, barulah terasa berangin-angin sikit. Tapi, still boleh tahan & makan macam biasa. Time tu sambil kunyah sambil fikir "Betui ka ni yang orang dok khabar paling pedas kat dunia? hmmm..."

Tiada niatla nak brag ke apa ke kan.. Tapi,  pernah rasa yang jauh lebih pedas dari ini, iaitu belacan mak usu kita ;D Kalau makan memang berasap telinga dibuatnya+ tak senang duduk

Last2 sebab bosan makan kosong camtu je, lagi-lagi portion dia memang besar, so sempatla pegi goreng telur jap sambil campak kepingan cheese atas telur lalu makan dengan ramen ni. Siyesly dap. hehe

So overall samyang Spicy Ramen ni memang tak lah pedas mana bagi kita. hihi. Anda pulak bagaimana? Ada yang sama tekak dengan kita tak? ;D kekeke

Wokay, sekian ;D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...