Raya tahun ni nak balik mana?

Assalamualaikum & Hi Semua!


Marhaban Ya Ramadhan! Cepatnya kan masa berlalu. Baru haritu rasa ramadhan menjelang, tetapi kini , nak raya dah. Tak sampai berapa hari lagi. So, macam mana dengan persiapan raya anda semua? Kuih raya dah banyak ke buat? Berapa jenis tahun ni? Baju raya semua dah beli? Tema apa tahun ni? Hihi. Banyak pulak bertanya ;D


InsyaAllah sehari atau dua hari sebelum raya tu ingat nak bersiap-siap pulang ke kampung bersama parents tercinta & untuk berbuka puasa bersama sanak-saudara di Kampung. Terbayang dah kemeriahannya. hehe. Btw, raya tahun ni saya balik beraya di Melaka. Korang pulak raya tahun ni nak balik mana ya?


So , sebelum pulang ke kampung tu seharusnya perlu dipastikan semua barang keperluan dibawa sekali. ;) Supaya takda lah kelam kabut kan nanti. Jom ikuti apa checklist wajib saya raya ni! ;D




Balik Kampung Checklist 


Marhaban Ya Ramadhan! and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/)that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!). 


1. Bag Baju Baru! Carik Yang Tahan Lasak

Antara item penting yang wajib menjadi checklist dan perlu dibeli sebelum balik ke kampung adalah bag baju baru! Memandangkan bag baju sebelum ni dah lama sangat, so memang kena carik baru lah. hehe. Disebabkan itu, saya pilih Barry Smith 20"4 Wheeler Diamond ABS Hard Case Luggage. Selain daripada mempunyai design yang cantik, luggage ini juga mempunyai WARRANTY selama 3 TAHUN! Mana nak dapat luggage gini dengan warranty selama 3 tahun kan? Padahal tengok harga baru RM142.


Nak beli? Click je SINI 



2.  Foot Pads Patch. Kena Ada Untuk Sakit-Sakit Kaki, Lenguh-lenguh

Dah penat-penat berjalan raya tu risau pulak kaki pun sakit-sakit, lenguh-lenguh kan. Lagi-lagi kalau kasut bertumit tinggi yang menjadi pilihan.  So di antara checklist penting yang kena ada time balik kampung ni semestinya Cleansing Detox Foot Pads Patch! Senang nanti kalau nak tidur, tampal je kat kaki. Lenguh-lenguh hilang, stress hilang dan tidur pun lena. XD

Nak beli? Click je SINI. Senang




3. Bantal Baru! Yeayy! Tak Suka Selalu Rebut-Rebut Bantal Kat Kampung

Kalau dah balik kampung ramai-ramai, dengan adik-beradik, saudara mara sekali tumpang serumah, paling dirisaukan TAK CUKUP BANTAL! Phew~ takkan lah nak berbantalkan sofa dengan kusyen je kan, confirm tak best & tak lena tidur. Padahal esok nak guna energi berjalan sana sini, masuk kerja pulak ulang alik Melaka- KL, Melaka-KL. 


So memang tak seronok lah kalau dok tak cukup bantal atau tidur berbantalkan lengan. Sebab tu alang-alang terus nak beli bantal ni sekali dekat Lazada. Tengok harga okay, reviews pun ramai , ada 194 review yang bagus! Paling penting Akemi Sleep Essential 10 Holes Loft Fibre Pillow best sebab boleh diangkut ke mana-mana & paling penting tak meninggalkan bau!


Click SINI untuk beli!



4. Selimut! Tak Ada Selimut Tak Boleh Tidur

Kalau jenis takda selimut tak boleh tidur ni, memang susah je rasa. Ya, sayalah tu orangnya. Sampai panas-panas pun still nak selubung jugak dalam selimut tebal. Bila balik kampung ni, cuaca dah lah sejuk, selimut pulak tak cukup je manjang. So, sebab tu selimut harus menjadi checklist penting untuk di bawa balik ke kampung! 

Ushar-ushar kat Lazada jumpa pulak selimut yang best ni. Kalau tengok gambar nampak macam bantal kan? Ha.. tak okay. ni selimut atau lebih tepat lagi berfungsi 5 in 1 . Lipat-lipat terus jadi bantal .Cantik pulak tu,


Nak beli? Click je SINI okay!



Okay, maybe setakat ini kowt yang boleh saya listkan antara barang-barang wajib yang kena bawak balik kampung time raya ni! Nak senang, cari kat Lazada je! (Marhaban Ya Ramadhan! and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/ ) Tengah sale sampai 90% sekarang ni & banyak item best2. pulak tu. Rugi kalau tak shopping, hihi! =) So, kalau korang apa pulak ya barang-barang wajib kena bawak balik kampung? Ada tak yang sama jenis takleh tidur tanpa selimut? Ahaks! ;D 

Sekian dari saya. Salam Aidilfittri & Mohon Maaf Zahir Batin



Marhaban Ya Ramadhan! and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/)that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!). 

Comments

  1. Checklist tu saya dah cop.

    Selamat hai raya dan jangan lupa main meriam buluh.

    ReplyDelete
  2. hadoii tak carik bag lagi. betul jugak tu kena cari yang tahan lasak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Barulah boleh pakai lama cket + paling penting warranty tu.. lamanya 3 tahun tu

      Delete
  3. seronok balik raya utk jumpa ngn sedara mara sepupu sepapat...
    cheklist tu mmg perlu ada...

    thn ni akak raya johor dulu pastu raya kerteh lak...

    apa pun,
    selamat hari raya, hati2 memandu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah. seronok bercampur dgn sedara mara, borak2 mcm2 topik, memang meriah je rasa. wahh.. best tu kejap johor lepastu kerteh. sama2 kak2. Semoga selamat pergi dan pulang , hati2 memandu & selamat hari raya! ;)

      Delete
  4. CR tak balik kampung mana2 sebab memamg duduk kampung. Tunggu saudara mara je balik kg. Hee.

    Menarik la selimut tu. Btw good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu sedara mara balik pun best jugak. berdebar je rasa! ahaks.

      Delete
  5. Selamat balik kg nad. Dan selamat hari raya in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay kak ana! Selamat hari raya juga ya :)

      Delete
  6. paling menarik luggage tu. dah lama tak beli luggage baru. dah sampai masa tuk tukar ni.

    btw,

    selamat hari raya awak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan. Selama hari raya juga Lyaa Suriany :)

      Delete
  7. e'in and asben orang jb je.. hihi.. tapi tahun nie raya belah asben laa kat pontian..

    selamat hari raya untuk nadhie sekeluarga.. mohon maaf kalau ade salah silap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ein
      Hari raya ke tiga mungkin saya ke pontian. Kt bp dah sure saya di sana hari ke 3.

      Delete
    2. Wahh bestlah dua2 org dekat2 je ein :) Salam aidilfitri maaf zahir & batin jugak ya ein. Berhati2 pulang ke kampung ☺️☺️

      Delete
  8. Heheh...selamat balik kampung adik! barang2 keperluan raya tuh memang penting lah semua. Especially, bantal! sebab dah ramai kang berebut pulak tak pasal2 tidur berbantalkan lengan. Gituh! Selamat Hari Raya Nadie ..Maaf zahir dan batin jika selama kite berblog ni ada komen atau entry yang tidak menyenangkan. Semoga kita berjumpa lagi di Ramadhan tahun hadapan dan seterusnya. Amin ya rabbal Alamin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Salam aidilfitri maaf zahir n batin jugak ya sis. Mohon maaf andai saya juga ada terbuat silap selama kita berblogging ni. Seronok berkenalan dengan sis. Harap2 akan jumpa lagi pada event yg akan datang & semestinya pada ramadhan akan datang! insyaAllah. Amin

      Delete
  9. Wah bawak bantal dengan selimut sendiri ni.... apa2 pun berhati2 di jalan raya dan selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin dari saya sekeluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup penting dua2 tu. Berhati2 juga ya pulang ke kampung. Selamat hari raya maaf zahir n batin dari saya :)

      Delete
  10. selamat hari raya nad.. hehe..
    balik raya kali balik bangi je.. kena bertugas dah tak lama pun cuti tahun ni.. -.-
    nad balik mana cuti kali ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada mention dekat artikel atas tu balik melaka je Asep. Neway selamat hari raya maaf zahir n batin

      Delete
    2. hahaha.. tak perasan pulak perkataan melaka tu.. :D :D

      Delete
  11. Bestnya checklist ni. Tapi baru baca after dah habis cuti raya haha. Tapi takpe, boleh guna untuk raya haji & tahun depan. Aci la kan. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa kak. boleh je . aci2. hihihi

      Delete
  12. Selamat hari raya nadhie.. Maaf zahir batin

    ReplyDelete
  13. Nadhie,utk soalan macam mana nak join ikram - awak boleh join through their website kat ikram.org.my. isi borang kat situ

    ReplyDelete
  14. perghh siap ada patch tampal2 kat kaki >.< kelasss katekooo

    ReplyDelete

Post a Comment