Tuesday, 20 June 2017

Tips Pemanduan Selamat Sempena Musim Perayaan Aidilfitri 2017

Assalamualaikum & Hi semua!



Salam 10 Ramadhan terakhir saya ucapkan :) Semoga ramadhan kali ini akan sentiasa lebih baik dari sebelumnya. Dan semoga dalam kesibukan kita dengan urusan kerja, membuat persiapan raya dan sebagainya, namun berharap moga kita tetap tidak mengabaikan 10 malam terakhir ini dan mengejar lailatulqadar. InsyaAllah.



Lega rasanya bila final exam sudah berakhir. Dan semua task serta assignment telah selamat di hantar. Hari yang meletihkan dan mendebarkan telah pun berakhir. Phew~ Dan seterusnya barulah tenang kan orang kata untuk membuat persiapan raya, membeli baju, membuat persiapan pulang ke kampung dan sebagainya.



So, sempena musim perayaan yang bakal menjelang tiba ini, ingin saya kongsikan tip-tips pemanduan selamat buat semua yang pulang ke kampung pada hari raya ini, mahupun yang berulang alik dari kampung ke tempat kerja *like me sobs.* lagilah harus mengutamakan keselamatan dan pemanduan selamat pada musim perayaan ini. 




Tips Pemanduan Selamat Sempena Musim Perayaan Aidilfitri 2017



*gambar : pesanan diterima drp email company




Selain daripada merancang waktu perjalanan, seharusnya pemanduan selamat juga harus diberi aspek utama terutamanya pada mereka yang memandu jauh. Selain daripada apa yang saya kongsikan di atas, buat pengguna jalan raya, terutama pacuan empat roda, beberapa aspek lain juga harus diberi keutamaan. Antaranya :-



  1. Check Minyak hitam
  2. Check paras air radiator (harus diperiksa ketika enjin tidak panas)
  3. Check Minyak gear box ( rujuk pakar sebab complicated untuk buat sendiri)
  4. Sediakan sebotal air bersaiz 1liter untuk ditambah jika suhu kereta tiba-tiba naik.
  5. Check bunga tayar, angin dan tayar spare sekali.
  6. Pastikan lampu berfungsi dengan baik
  7. Pastikan viper kereta juga berfungsi dengan baik.
  8. Pulang ke kampung dengan rasa enjoy, positif dan sabar. :)



Okay, setakat ini sahaja yang mampu saya kongsikan berdasarkan apa yang baru sahaja saya dengari di siaran Mhi sebentar tadi. Semoga mendapat manfaat buat semua. 




Credit image : TM


30 comments:

  1. SELAMAT PULANG BERAYA NADHI SALAM IDILFITRI MAAF ZAHIR BATHIN..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks. Salam aidilfitri maaf zahir & batin :)

      Delete
  2. Selamat pulang beraya ke kampung halaman masing-masing. Semoga selamat perjalanan pergi dan balik. Berhenti sekiranya penat atau mengantuk. DO NOT EVER TELL YOURSELF YOU CAN DRIVE... there is a reason kenapa mata tu duk malap-malap and badan sengal sana-sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you so much Nisa for the advise. betul sangat apa yg Nisa cakap tu. Kadang nak cepat sampai terus je drive. heehe. thanks again. Semoga Nisa pun selamat pergi dan pulang ke kampung :)

      Delete
  3. Terima kasih nadhie atas perkongsian

    ReplyDelete
  4. Selamat menyambut Syawal Nadhie.. selamat haru raya, maaf zahir batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam syawal juga. Maaf zahir & batin :)

      Delete
  5. Selamat pulang ke kampung halaman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat pulang ke kampung halaman juga WP :)

      Delete
  6. selamat balik kampung dan berhari raya

    ReplyDelete
  7. Nad balik kampung kat mana... berhati hati tau nad.. selamat hari raya.. akak ucapkan .. :) semoga selamat sampai ke destinasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik Melaka insyaAllah. doakan dipermudahkan perjalanan. hehe. thanks akak. Selamat hari raya & semoga akak juga selamat pulang ke kampung. hehe

      Delete
  8. Betul tu... tq share tips ni.. Moga selamat semua balik ke kg menyambut Aidilfitri

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. tqq for the wish sis. amin ^^

      Delete
  9. kalau jalan jem tu yang jadi rosak mood tu XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah pasal. harap sangat tak jam teruk. pernah tu minyak tak gerak2 pun even perjalanan jauh. apa taknya jalan cam semput je. tsk

      Delete
  10. Gut tips... selamat menyembut aidilfitri nad.. :)

    ReplyDelete
  11. kereta yang dah mencapai umur lama perlu kerap tgk condition nya in shaa Allah semua selamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah. Kereta lama kena ikut 100% tips ni. hehe. kereta baru insyaAllah okay lagi if selalu buat regular service. just kena check tayar je. tu penting

      Delete
  12. tips yg berguna... mmg perlu diamalkan utk perjalanan jauh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup! moga-moga selamatlah semuanya! amin

      Delete
  13. Terima kasih atas ingatan dan perkongsian.
    Macam Mrs. A memang jarang jer... check-check keperluan kereta ini.

    Pernah pagi nak pergi kerja dah jalan pastu ada bunyi pelik bila berhenti tengok tayar pancit mujur tak jauh lagi dari rumah terus patah balik.

    Pastu minta husband hantar, dia kata "dah sampai mana?" "Simpang bawah tu jer..." Astaghafirrullah awak drive jugak rosaklah rim tayar bebel dia.

    Haish! nasiblah abih camno. Next time tak buat lagi ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah part-part tayar ni takut jugak kadang. Mujur takda pape kan. Syukur alhamdulillah Mrs A perasan part bunyi pelik tu. Yang penting kita belajar dari pengalaman kan. hee :)

      Delete
  14. Info yg bagus. Hati2 di jalan raya nad.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...