Facebook Page

Saturday, 1 July 2017

NotPetya Ransomware Attack

Assalamualaikum & Hi!


Semakin meningkatnya perkembangan teknologi dan penggunaan urusan secara online, seiring dengan itu jua semakin banyaknya ancaman di alam siber. Yang terbaru sekali adalah NotPetya ransomware attack, sejenis malware baru yang ditemui selepas ransomware wannacry yang diketahui telah menjejaskan pretstasi dan merugikan kebanyakan organisasi besar seluruh dunia. Haih.. macam-macam kan? Lepas satu-satu.



Pun begitu, usah bimbang sebab NotPetya Ransomware Attack ini belum ada kes lagi dilaporkan di Malaysia. Apapun CyberSecurity Malaysia (CSM) chief executive officer Datuk Dr Amirudin Abdul Wahab mengingatkan orang ramai untuk mengambil langkah berhati-hati dan meningkatkan knowloedge masing-masing dalam cyber security.



Dalam masa terdekat, menurut National Security Agency (NSA), kemungkinan besar bukan sahaja platform windows jee yang akan terkena serangan seperti ini, malah lain-lain platform seperti network devices (DoS based) dan lain-lain.





What is NotPetya Ransomware Attack?



  • Bermula dari file di attachment email yang diterima daripada orang tidak dikenali.
  • NotPetya adalah sejenis Malware yang telah dimodified dari Petya malware dan berkemampuan untuk meng encrypt computer hard disk, dan lain -lain lalu meminta wang tebusan untuk menebus kembali hard disk anda /file yang telah di encrypt (dikunci)
  • Untuk mendapatkan access pada komputer, mangsa diharuskan untuk membuat payment menggunakan Bitcoin kepada email address under German Sevive Provider Posteo.
  • Elakkan membuat online transaction menggunakan public WiFi sport seperti restaurant , airport dan lain-lain.
  • Pastikan komputer anda sentiasa uptodate dengan latest security update.
  • Elakkan mendownload pirate software, mahupun menggunakan patch , crack, hacking tools dsb. 



Okay setakat ini sahaja yang mampu saya kongsikan, jika ada apa-apa lagi berkenaan malware NotPetya, akan saya kongsikan pada artikel akan datang. Semoga bermanfaat! Selamat harirayeee! 



13 comments:

  1. walaupun virus ni nama ala2 nak papaya..tp bahayanya bukan main lagi ya..hemm ni takut nak download apa2 ni

    ReplyDelete
  2. Macam2 kan skrg ni. Makin canggih teknologi makin byk virus di cipta.

    ReplyDelete
  3. Thank you nadhie for the info... Baru tahu..

    ReplyDelete
  4. Ada beberapa pc di ofis pun kena serang... huhu

    ReplyDelete
  5. terima kasih nad utk info ni.. fuh bahaya juga ni kan.. attachment emel ye.. hmm kena lebih waspada gini..

    ReplyDelete
  6. Risau juga dgn serangan virus ni maklum xbrapa reti nak kendali teknologi canggih ni

    ReplyDelete
  7. macam2 jenis virus skrg ni

    ReplyDelete
  8. Macam-macam diorang reka virus ye...byk plak masa diorang hmmm

    ReplyDelete
  9. Dalam kecanggihan pun ada kekurangannya kan? Thanks for the info nadhie! :)

    ReplyDelete
  10. macam-macam virus sekarang nie.. bahaya kan..

    selamat hari raya nadhie.. mintak maaf kalau ade salah silap ye..

    ReplyDelete
  11. dunia makin maju, makin canggih

    virus pun makin canggih...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...