Sunday, 27 August 2017

Cara Nak Tahu Anda Cenderung Otak Kiri Atau Kanan

Assalamualaikum & Hi!




Bagi yang dah baca artikel sebelum ini, iaitu fungsi dan perbezaan otak kanan dan kiri. 
Setiap individu cenderung menggunakan samada otak kanan atau kiri. Ini adalah ujian ringkas untuk mengetahui are you left or right brain orainted person.


Perhatikan gambar di bawah. Gambar di bawah mampu menentukan samada anda cenderung pada otak kiri atau kanan. 


Cara Untuk Tahu Otak Anda Kanan Atau Kiri





Jika anda melihat gadis ni berpusing melawan arah jam ini menunjukkan anda cenderung menggunakan otak kiri.


Jika anda melihat ia mengikut arah jam pulak, anda cenderung kepada otak kanan. Selalunya otak kanan dikaitkan dengan personaliti ceria, kreatif dan imaginatif. Lebih kepada seni.


Sebenarnya arah putaran gadis ini tidak berputar mengikut atau melawan arah jam, otak anda yang menafsirkannya, lojiknya kerana ia hanya image bayang, tiada tone warna untuk mengukur jarak mana sepatutnya di depan, sama ada tangan kanan atau kiri. lagi pun ini adalah image .gif (bagi yang tau menggunakan aplikasi photo edit anda mungkin tahu yang gadis ini tidak di animasi kan bertukar arah)


Bagi yang dapat melihat ia berpusing ke dua dua arah tanpa mengalih pandangan ke tempat lain, anda dikira genius dengan purata IQ >160. (Tanpa berlatih!!) Mengikut kajian hanya 14% rakyat US yang dapat melihat kedua dua arah ini.


Kebiasaannya perempuan lebih cenderung melihat lawan arah jam, manakala lelaki lebih ke arah jam. Tapi tidak semestinya lelaki tu lembut kalau melihat arah lain, mungkin pola pemikiran dia yang berbeza.


13 comments:

  1. OH BEGITU CARANYA YA KATA YG TAHU OTAK KANAN BERFIKIR LOGIK OTAK KIRI KREATIF SUKA SENI

    ReplyDelete
  2. Akk rasa dia pusing ikut arah jam la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cenderung guna otak kanan maksudnya. akak ni berjiwa seni ke? hehe

      Delete
  3. Assalamualaikum Wmbrth

    Salam hari isnin sis nadhie

    saya boleh tukar pusingan itu ikut suka hati

    Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh! Daebak! Maksudnya sis jenis yang menggunakan kedua-dua otak dengan balance. Wow!

      Delete
  4. Saya pun perhati jugak, berpusing ikut arah jam

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnya sis pun lebih otak kanan. try test kat adik saye, dia nampak lawan jam. hehe.

      Delete
    2. Tapi tang berseni tu tak nampak sangat la pulak. Heheheh.. Ceria tu memang selalu la..

      Delete
  5. permulaan melihat arah lawan jam...tetapi boleh melihat arah jam juga ...menarik

    ReplyDelete
  6. bila tgk lelama, i can see both pulak. haahahahaha. interestingggg. i like this post.

    ReplyDelete
  7. ok otak kanan.. tapi yang pasti makin lama tengok makin pening ahahha..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...