Cara Menggunakan Chopstick Dengan Betul

Assalamualaikum & Hi Semua!

Cara Menggunakan Chopstick Dengan Betul


Nowadays menggunakan chopstick bukan lagi sesuatu yang menghairankan tak kira kaum, bangsa dan agama. Disebabkan kepopularan makanan jepun dan korea, membuatkan ramai yang berpusu-pusu belajar menggunakannya. Praktis praktis terus boleh buat. Namun ada jugak yang boleh dikategorikan sebagai "chopstick bangku", try camana pun tak reti jugak. Macam aku lah tu ;p 


Okay tak nak bebel panjang lagi, jom tengok camana cara nak guna chopstick dengan betul. Supaya lepas ni takdalah teragak-agak nak guna :D Yang penting lepas ni boleh praktis terus!






Cara Menggunakan Chopstick Dengan Betul


position yang betul. pegang chopstick di bahagian antara jari telunjuk dan ibu jari


position yang salah


pastikan ibu jari tidak menekan dengan terlalu kuat



kepit dicelah jari telunjuk dan jari tengah

dan jari manis support bahagian hujung

seperti ini



Cara lengkap dan betul menggunakan chopstick


Beginilah antara cara-cara untuk belajar/praktis menggunakan chopstick dengan betul.  Seriously jeles betul tengok orang yang handal guna chopstick ni. Pegang-pegang chopstick terus reti guna. Kami yang chopstick bangku ni, guna sudu jelah, takpun ha, capai gitu je untuk menikmati kesedapan sushi, bento set, makanan korea dan sebagainya,



Cara Menggunakan Chopstick Dengan Betul


Pada yang segeng chosptick bangku ni, jom praktis sesama. XD And lastly terimalah hidangan lazat dekat atas ni sebagai pencuci mata + letak dalam wishlist. haha :p

Till then, bubye!


Comments

  1. dulu kalo gi sushi king kene pakai chopstick., skrg sudu dh disediakann., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi tak seronok lah lalat tengok org lain berchopstick, kita ni pakai sudu je. hurm..

      #ngadejesemuani XD

      Delete
  2. kalau gi sushiking guna jugak chopstick walaupun tak pro sangat haha janji makanan sampai kat dalam mulut :p

    ReplyDelete
  3. sedapke mkn berchopstik sbb xtau xrasalah nikmatnya heh..heh..

    ReplyDelete
  4. aiseyh.. salah la guna chopstick selama ni?...

    ReplyDelete
  5. Mula-mula pakai chopstick rasa pelik lama-lama guna boleh jadi terel

    ReplyDelete
  6. haha ain memang chopstick bangku 🙈

    ReplyDelete
  7. Rasa bangga pulak bila pandai guna chopstick ehehe ;P

    ReplyDelete
  8. hahahaha~ smapai harini tak pandai guna chopstik wak.. makan pakai tangan senang.. lantak situ lah..

    ReplyDelete
  9. Kak ana main pakai je walaupun obviously salah cara pegang. Janji makanan sampai ke mulut. Hehe

    ReplyDelete
  10. Masih menggilap skill makan guna chopstick. Dok setahun lebih kat Jepun pun terkial2 lagi. Kat sini, if pergi sushi king ajer la akak guna chopstick tuh..hehehe...

    ReplyDelete
  11. Sambil baca sambil pegang chopstick, baru tahu selama ni cara saya salah.... haha.. nice sharing Nad...

    ReplyDelete
  12. akk failed..kepit ikut hati jer..hihi..dpt gak mkn dim sum..

    ReplyDelete

Post a Comment