Monday, 12 September 2016

Cara Hack Aplikasi Whatsapp Messenger



Assalamualaikum & Hi

Sedang sedap-sedap dia membalas mesej-mesej di aplikasi Whatsapp messenger nya, tiba-tiba baru dia terperasan whatsapp dia sebenarnya pernah kena hack. Diam-diam ada orang dok baca je setiap mesejnya di aplikasi whatsapp messenger. Privasinya diceroboh tanpa dia sedar. Diam-diam dia diintip tanpa dia ketahui. Phew~ Itulah contoh situasi yang berlaku bila whatsapp seseorang mungkin kena godam.

Kenapa nak hack? Biasalah ada banyak sebab. Nak skodeng kekasih la, skodeng laki bini la, skodeng musuh dalam bisnes la, sesaje nak belajar la, just for fun la dan banyak lagi sebab2 yang merepek.

Sebenarnya ada banyak cara untuk menghack whatsapp ni. Tru whatsapp web, perisian spyware yang dibeli daripada black market, MAC Adress dan sebagainya. Dekat sini saya taknak ajar cara hack whatssapp, sebaliknya saya nak ajar cara untuk anda mengesan samada whatsapp anda pernah diintip atau tidak . Itupun jika orang yang hack dia godam tru whatsapp web.



Cara-cara Mengesan Samada Whatsapp Anda Pernah Kena Hack (Menerusi Whatsapp Web)


1. Buka aplikasi whatsapp messenger anda.

2. Buka menu, then pilih Whatsapp Web.




3. Jika anda pernah menggunakan whatsapp di website, perhatikan record tempat dan masa last active Adakah masa, tempat dan platform yang sama seperti yang anda login whatsapp di website? Jika rasa mencurigakan,  cepat-cepat tekan log out from all computers.






4. Tetapi jika anda tidak pernah menggunakan whatsapp web dan ada record last active disitu, itu bermakna seseorang mungkin sudah mencerobohi privasi anda tanpa anda sedar. So, sepeti situasi di atas, perhatikan last active, masa dan tempat.

5. Jika anda yakin anda telah diintip/privasi anda dicerobohi, cepat-cepat buat laporan polis.

6. Sekali lagi saya nak tegaskan, cara ni hanya utk mengesan jika whatsapp korang kena hack menerusi whatsapp web.



Cara Melindungi Privasi Whatsapp Anda



1. Jangan tinggalkan handphone anda tanpa lock, pin, password dan sebagainya. Sebab biasanya orang yang berjaya hack whatsapp kita ni perlu mengakses telefon kita terlebih dahulu. Yes, untuk buat 'something' dekat situ.

2. Jika ada orang mintak pinjam fone anda, pastikan anda tengok dan nampak apa yang sedang dia buat.

3. Logout sume computer/devices yang active tetapi bukan daripada anda.

4. Sekian. Itu saje Kalau ada apa-apa tak faham, tanya je k! Semoga bermanfaat :)



Btw, Salam Aidiladha guys, maaf zahir dan batin! =)



15 comments:

  1. Nice info. Tak pernah tahu pun sebelum ni. Hehe. #noob

    ReplyDelete
  2. kena berjaga2 ni..nanti ada org baca msg private abam kie kat dlm hp tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah2 da ada yg tga baca tu abam kie :p

      Delete
  3. thanks for sharing. ingatkan you nak ajar cara hack, baru nak hack phone laki kita. haahha =p

    btw bab wassap web tu paling senang kan -,-'' tu risau kalau tinggal phone tanpa password, and bila pakai wassap web , selalu lupa log out. adoiyai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Nak ajar bole, tapi personal je la. Takut ada yang akan salah gunakan. tsk. Whatsapp web kalo kita sendiri pakai takpa, takda masalah. Pepun jangan scan QR code org lain =D

      Delete
  4. fuh.. info bagus ni nad.. cmner erk nk taw jika ada org pasang spyware dlm hp tu.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak silap saye pasang spyware biasa dia kena install sekali apps tu dlm fone kita. Kalo agak2 ada apps mencurigakan yg bkn kita install, so uninstall je la. hihi

      Delete
  5. Bahayanya kalau kena hack.

    Nice sharing sis. Info yang sangat berguna untuk kami semua =)

    ReplyDelete

  6. nice info ni..

    terbaik

    http://www.roadtaxmyeg.com/

    ReplyDelete
  7. Hai kak, saya ada mesej personal pada akak. Hehehe. harap dapat membantu saya

    ReplyDelete
  8. Hai akak, saya ada mesej akak. Harap dapat membantu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...