Wordless Wednesday #20 Rindu - Nadhie Wueen

Wednesday, 3 May 2017

Wordless Wednesday #20 Rindu

Assalamualaikum & Hi!
Sekadar perkongsian. Pernah terdengar kata-kata ini yang dipetik dari seorang ustazah di Radio IKIM "Setiap ujian yang Allah datangkan, Dia akan meminta malaikat untuk turun memeriksa samada kita redha atau marah saat ditimpakan ujian itu. Seandainya kita redha, maka Dia juga akan redha terhadap kita dan dosa-dosa yang telah kita lakukan, dan begitulah disebaliknya."

Semoga bermanfaat :)

14 comments:

 1. MaysaAllah nad.. kekadang kita ni lupa bila musibah datang asyik nak menyalahkan itu ini tanpa sedar yang Allah nak uji kita.. tq atas perkongsian :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. alhamdulillah. sama2 kak wani. semoga bermanfaat :)

   Delete
 2. betul tu nadhie.. dan Allah takkan uji seseorang hambaNya diluar kemampuan..

  ReplyDelete
 3. Setuju..cuma kita yang kalau di saat ditimpa ujian itu baru tau langit tinggi dan rendah. Akak suka dengar cerita surah Ad-Duha. Kenapa ianya diturunkan...Sesunggunya, ALLAH tidak pernah melupakan hamba-hambanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. alhamdulillah. suka dengar perkongsian akak ni. :) apapun moga bermanfaat

   Delete
 4. Terima kasih Nadhie for this. Kadang2 kita selalu merintih atas ujian yang ada.. sehingga terlupa yang sebenarnya Allah rindukan rintihan kita..

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul. terlalu mengharap manusia, manusia akan pergi. tetapi bila kebergantungan tu hanya pada Allah semata, kejayaan akan mengikuti. insyaAllah :)

   Delete
 5. setiap ujian & dugaan kita kena hadapi dengan jiwa yang tenang..kalau otak dah serabut lagilah bertimpa-timpa masalah lain datang..semoga kita semua diberikan kekuatan & kesabaran untuk hadapinya..

  ReplyDelete
 6. Allah menguji hambaNya sesuai dengan kemampuannya

  ReplyDelete