Makanan Sedap Yang Mengemukkan!

 Assalamualaikum & Hi Semua!


credit image: magicpin


Risau betul rasanya bila asik nak makan dan makan pula makanan-makanan yang boleh menggemukkan. Paling risau kalau kita tak perasan makanan yang kita dok makan hari-hari tu tidak sihat untuk kita.  Perkongsian tentang makanan Ultra Process yang menggemukkan baru-baru ini sekaligus terus membuka mata sis. Rupanya ada diantara makanan itu sis selalu makan tanpa sengaja. Ceh!


Jom kita ikuti makanan jenis macam manakah yang boleh kita kurangkan atau hindari demi kesihatan dan kesejahteraan jangka masa panjang. Moga Allah swt pelihara sentiasa . AminMakanan Sedap Tapi Mengemukkan?

Menurut Public Health Malaysia,


Anak anak memanglah suka sebab ia mengandungi gula dan garam yang tinggi dan mempunyai perasa yang banyak. Ibu bapa pun memang suka sebab mudah di masak, mudah di simpan dan anak pun gemarkannya.


Tapi mengambil kita faktor kesihatan seisi keluarga, pengambilan makanan ultra food perlulah di kawal. Makanan ultra proses adalah makanan yang di proses secara kimia dengan tambahan gula, trans lemak dan garam yang tinggi.


Satu kajian yang melibatkan 100 ribu peserta mendapati, pengambilan makanan ultra proses dikaitkan dengan peningkatan 10% penyakit jantung dan strok.


Bukan tak boleh makan langsung, tapi janganlah selalu, sebulan sekali boleh lah


Okay, sekian sahaja. Terima kasih.Credit : Public Healh Malauysia

1 Comentarios

  1. Bebudak kalau selalu bagi makanan-makanan tu, bambam semua.

    ReplyDelete