Facebook Page

Tuesday, 10 May 2016

Punca Laptop Cepat Rosak


Assalamualaikum & Hai semua. Apa kaba? Sihat ke? J Sorry .. lama betul dok bertapa tanpa mengupdate blog.  Terasa bersawang-sawang dah kat blog ni. Tiup sikit.. Fuhhhh! Fuhh! HEHE
So, today nak share la kenapa dan apa punca-puncanya laptop / computer anda cepat rosak. Apa yang saya share ni berdasarkan pengalaman, penelitian, pengamatan, masalah yang di hadapi orang-orang sekeling dan sedikit research. Takmo explain dgn ayat2 IT atau terms yang terlalu berat, nak kasitau yang senang korang faham je.  So, dekat bawah ni saya nak share 7 Punca Kenapa Laptop Cepat Rosak

1.      Letak Laptop Di Atas Tilam, Bantal, Selimut Dan Sebagainya 
Yang ni memang ramai yang buat kan? Ramai benau yang suka letak laptop atas tilam, atas bantal dan sebagainya. Baik dari segi orang biasa, watak-watak lakonan dekat TV (tak kira citer omputeh, korea mahupun malay) ada je babak yang akan menunjukkan watak mereka menggunakan laptop sambil letak atas tilam. =.= then tengok vlogger baik omputeh mahupun malay pun sama cenggitu. Suka bena letak laptop atas tilam. Tahukah anda bahawa tabiat meletak latop atas tilam empuk anda tu sebenarnya tidak bagus untuk jangka hayat laptop anda? Lagi-lagi untuk laptop yang kedudukan kipasnya di bawah & belakang laptop. Meletakkan laptop di atas tilam dan something yang lembut akan menghalang pengaliran haba yang baik. Ini membuatkan laptop akan mudah cepat panas & kepanasan akan mempengaruhi komponen-komponen penting dalam laptop.

2.    Guna Laptop Melebihi Had Masa
Kalau guna laptop tu janganla sampai bertahun-tahun tak tutup-tutup. Lagi-lagi bila asyik “marathon” korean drama, drama english dan sebagainya. Tahula laptop korang canggeh manggeh. Tssk. Tapi itu tidak bermakna boleh guna tanpa had. Menggunakan laptop dalam jangka masa panjang akan memendekkan jangka hayat laptop disebabkan komponen-komponen di dalam laptop yang tidak dapat berehat. So sila had kan masa penggunaan tu. Kalau nak guna pastikan tidak melebihi 7-8 jam. If terpaksa guna jugak macam nak kena submit assignment semua, so rehatkan dulu dalam setengah jam , then baru guna okay? J

3.      Buka Link Mengandungi Virus
Ni lagi satu. Sesangatla bahaya. Nampak je link menarik cket terus tekan.  Orang tak kenal bagi link je pun terus tekan. Kadang-kala tengok berita macam menarik je, tapi bila tekan benda lain yang keluar dan kadang-kala mengandungi virus yang secara automatik akan buatkan virus tu terinstall di komputer anda. Sebab teringat dulu saya pun pernah gak terkena, time tu buta2 IT lagi & buka ada satu laman web ni. dia suh tekan dekat ada satu button ni konon utk main game bola, tekan-tekan terus benda alah tu buatkan browser kita open new tab tak henti-henti. Ni semua boleh kacau RAM ni. Naseb baik time tu buta2 IT pun taw gak la camne nak close terus tekan CTRL+ALT+DEL. Selain daripada tu korang tahu kan dekat FB pun ada link yang bila korang tekan, dia akan buatkan korang post benda2 tak senonoh pada semua group FB korang.*okay ni citer lain skadar berkongsi N korang takkan perasan benda tu korang dah post kat macam2 tempat. Then sape2 yang klik je video tak senonoh yang korang share tu automatik dia pun akan mengalami benda yg sama. Tu la gatal sangat kan nak klik ;) Okay nanti saye kasi contoh macam mana rupa link mengandungi virus dsb. :)



4.      Download Perisian Mengandungi Virus.
Ni pun sama. Kunun-kunun nak download software, tapi pergi download perisian yang ada virus sebab terkeliru dengan tulisan “Download” yang begitu banyak dekat website tu. Selain itu, bila dapat download software betul, time nak install tu anda mungkin tidak membaca syarat-syaratnya dan tak untick benda-benda yang tak perlu, pastu terus install sekali entah apa jenis search engine yang biasanya akan mempengaruhi RAM dan melambatkan laptop. Teringat laptop kastemer I yang kena benda yg sama, jenuh I nak bersihkan. *Takmo format2 terus k. Cari jalan dulu bersihkan* Dan kepada si kaki dowload yang gemar mendowload movie, drama dan sebagainya pula, ambil la langkah berjaga-jaga sebelum mendowload sesuatu. Sebabnya kadang-kadang link yang kita nak download tu selain mengandungi multiple ads, kadangkala turut mengandungi adware, malware, spyware dan sebagainya. Before download or buka lin tu bole scan dulu. : Rujuk artikel ni Cara Mudah Untuk Detect Virus pada URL/Links atau file untuk scan link secara online.

5.      Tidak Scan Komputer 
Tidak scan komputer, tak install antivirus, tak update antivirus juga bole menjadi salah satu punca kenapa laptop cepat rosak. Sebab apa? Sebab bila anda melayari internet, anda sangat mudah terdedah pada spyware, malware, trojen horse dan sebagainya yang memang bertujuan untuk menginstallkan dirinya di laptop anda lalu mengacau bilau system di laptop anda. Selain itu, bila tak pakai antivirus, memang bahaya la kalau korang dok cucuk macam-macam pendrive dekat laptop korang kan. Tak memasal virus-virus cinta dekat pendrive tu sempat meninggalkan cucu cicit dekat laptop korang. So bertabah jela ek. Takmau pakai antivirus gak? Okay pergi pakai OS lain macam MAC os, Ubuntu ke dsb. :’D

6.      Habuk
Persekitaran yang berhabuk, kotor, berdebu dan sebagainya juga bole mempengaruhi jangka hayat laptop anda kerana komponen-komponen dalam laptop kita seperti cip, transistor, kapasitor dan sebagainya sangat alah dan sensitif dengan habuk. Sebab komponen-komponen ni bila running sangat muda untuk panas dan persekitaran berhabuk akan memburukkan lagi keadaannya.

7.      Letak Komputer/Laptop Berdekatan Dengan Alat Eletronik Lain 
Gangguan gelombang eletrik (distortation) akan terhasil apabila komputer/laptop korang diletakkan berdekatan dengan alatan eletronik yang lain seperti tv, oven, heater dan sebagainya. Memasang laptop yang berkongsi extension dengan peralatan lain seperti TV, Oven, heater dan sebagainya juga boleh menghasilkan gelombang yang tidak sekata dan mengganggu kesihatan laptop korang. 


Okay, banyak lagi sebenarnya perkara-perkara yang bole jadi punca kenapa laptop cepat rosak. InsyaAllah saya akan berkongsi di lain artikel. Moga artikel ni bermanfaat buat anda semua. Tqsm sudi baca =)

17 comments:

  1. saya selalu buat yg no 1 tu. hahahahaha. lepas baca terus bertaubat. guna cooler pad. thanks for sharing. btw kan. kalau kita guna laptop sambil charge & battery ada sekali, betul ke cpt rosak battery? org yg kata. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna sambil charge, tp bila battery dah full kena cepat2 cabut battery. :) if overcharge, bukan battery je cepat rosak, dgn laptop2 sekali effect. hehe :D

      Delete
  2. Sis biasa buat no. 1 n no.5!

    Huhuhu.. kadang kadang sambil marathon movie tu letak dkt tilam, syok betul tgk movie sambil baring ni rupanya.. =P Huhu. Tp skrg da tak buat. pakai cooler.. sayang woo laptop beli memahal.

    Laptop sis masa zama dip jahanam sebab graphic card rosak. Masa degree beli yang baru.. alhamdulillah bertahan sampai skrg. Nak masuk 6 tahun jugak laptop personal sis tu.. hehe. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! time marathon korean drama mmg best tgk sambil baring. hihi. tp apa2pun kenalah dgn cara yg betul, yup pakai cooler if letak atas tilam. hihi . Wah.. tahniah sis dah dekat 6 tahun. alhamdulillah :) laptop saye pun same 6 tahun lebih dah pakai. hihi =D

      Delete
  3. Zaman belajar dulu kalau nak on lappy, cooler mesti kena ade..Wajibul Ghunnah orang kate..Hihi ! ☺ Lepas tu, semangat beli peralatan untuk bersihkan lappy..Dgn penyapu laptop nye..lap lap habuk tu..Sakit mate tengok kan..Thank you sharing info Nadhie! ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome ;) waahh... baguihnyaa *clap3. hehe. dari segi penjagaan luaran mmg cantek dah. kita dulu2 pun tak cenggitu. careless n malas angat. hihi. btw keep it up dear! =D

      Delete
  4. haha yg pertama terkena sgt . lagi2 bila dah masuk sem . mula la tabiat letak laptop atas tilam . tq for sharing <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. yup ramai yg suka buat mcm tu including me ^^, sama2

      Delete
  5. Wahh info menarik, yang number 7 tu saya tak tahu.. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup! ikutkan ada lagi sebenarnya. :D btw same2 dear

      Delete
  6. Nak Tanya sikit2..kenape dgn laptop sy..bile pakai bateri laptop taley on tapi charger menyala .bile buang bateri on hidup..tapi mati balik..hanya utk beberapa saat je hidup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tak try pakai battery tanpa pakai charger? laptop bole on tak?

      Delete
  7. Nak Tanya sikit2..kenape dgn laptop sy..bile pakai bateri laptop taley on tapi charger menyala .bile buang bateri on hidup..tapi mati balik..hanya utk beberapa saat je hidup..

    ReplyDelete
  8. Nk tanya adakah laptop yg rosak motherboard dan hardisk still bernilai utk jual di kdai?

    ReplyDelete
  9. hikhik ..baru tahu..laptop irda dah rosak...:(

    ReplyDelete
  10. Lappy kesyangn time study bgi org betulkn, pastu dia bgi jatuh..terus rosak terus..huwaa..seb bek ganti balik, tpi still xbes sbb rasa lain..

    ReplyDelete
  11. Punca yang first tue CCL rasa ramai orang buat .heheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...