Tuesday, 19 July 2016

Apa itu CMOS?

Assalamualaikum & Hi Semua!

sumber gambar : tomshardware


Memandangkan pada entri yang lepas saya telah share sebab-sebab mengapa tarikh dan masa di laptop anda berubah yang berkaitan dengan CMOS battery, so pada kali ini saya ingin berkongsi dengan lebih mendalam tentang apa itu CMOS battery.

CMOS atau complementary metal-oxide-semiconductor bateri adalah bateri kecil yang dipasang pada motherboard laptop anda bertujuan untuk mengekalkan maklumat BIOS yang tersimpan dalam laptop apabila bekalan kuasa laptop korang telah ditutup, shut down dan sebagainya.  


Selain itu , CMOS juga mengekalkan maklumat seperti tarikh, masa dan menyimpan maklumat yang ada pada RAM jika terjadinya power interruption atau gangguan bekalan eletrik. Untuk pengetahuan anda, bateri CMOS ni biasanya bertahan dari empat hingga tujuh tahun sebelum kehabisan voltan.

Actually kita boleh kesan bila CMOS ni akan kehabisan voltan kerana ia akan mengeluarkan message tertentu contohnya CMOS checksum error dan sebagainya. Time ni la masa yang sesuai untuk korang tukar CMOS ni sebelum tetapan BIOS dan setting2 lain lesap.

Untuk maklumat lanjut bole baca kat <<sini>>  

credit : Atozcs

7 comments:

  1. Ooo.. Baru tahu. Patutlah bila guna laptop yang dah lama tempohnya, tarikh tu asyik berubah-rubah. CMOS ni sama jugalah ada dalam CPU kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb voltannya semakin abes. tp okay je bila da upgrade. yup, ada dekat mobo ;)

      Delete
  2. Teringat masa amek paper PC Maintenance sem lepas. Lec suka nauu tanya pasal CMOS ni. Keke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaka. haha. lect tanya apa je? nice questions =D

      Delete
  3. hi selamat hari raya.. done follow u, follow me back ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...