Wednesday, 28 December 2016

DIY Daripada Kotak Yang Sangat Comel Dan Kreatif!

Assalamualaikum & Hi!


Apa kaba? Sihat? Time-time budak cuti sekolah ni anda-anda semua buat apa je? Bekerja macam biasa atau ada ambik cuti macam mereka jugak? :) Ada tak bawak adik-adik ke anak-anak ke pergi cuti memana?hiks. Sian adik bongsu kita, Muaz yang umur 10 tahun tu, tak dapat nak bawak dia jalan-jalan sangat. 

Sampai mak kita tegur "Adik kau tu takda siapa nak bawak dia pergi jenjalan," Sobs T_T Sungguh nak bawak dia pergi jalan-jalan. Tapi, apa nak buat, kebizian dengan assignment, presentation, nak study final exam dan dengan kerja lagi. huhu. Lagi-lagi kita ni pulak jenis yang tak pandai manage masa XD Memang haru lah jawapnya. hehe

Waktu duduk rumah kan, Muaz takda geng sebaya nak main. So, dia reka sendiri permainan dia. Baru-baru ni dia DIY sendiri topeng power rangers *agaknya* daripada kotak. Sobs. Dia pulak even bongsu tapi jenis berdikari & tak reti nak mintak-mintak. Selalunya dia kumpul duit dulu, then ajak kakak-kakak atau abang-abang dia temankan pergi beli mainan atau something yang dia nak. Kadang-kadang dia buat 'bisnes kat sekolah. XD

Dari situ, macam tak sangka je lah dia boleh DIY sendiri something untuk jadi barang mainan dia. So,kalau budak pun boleh DIY, tak akanlah kakak dia takleh kowt kan? Kat sini meh saya nak share sikit idea-idea DIY barang mainan budak yang diperbuat daripada kotak terpakai. Bukan sahaja mainan, benda lain pun ada jugak.


DIY Daripada Kotak Yang Sangat Comel Dan Kreatif!


  • Istana


Perfect. Cantik je dia buat.



Simple tapi menghiburkan



flexible 






  • Gerai jualan 


Purfecto :D



Kreatif+comel = Perfect



  • Pondok /Rumah-rumah



Alololo comelnya dia


Flexible dan boleh diangkut kemana-mana. 


Rumah gula-gula Hansel & Gretel. Nyummy2



  • Kereta api


'The wheels on the bus go round and round round and round..' opss salah lagu


  • Peti Surat
Mailbox XD Alololo Comelnya


  •  Lain-lain



Bekas simpan jarum & benang


Tempat simpan barang


Frame gambar


Rak kasut


Tempat simpan alat-alat solek


Susun susun susun jadilah sebuah rak :D



Tablet punya casing


Kreatif kan? Comel pun comel. hehe. Kalau ada kotak-kotak terpakai kat umah tu , bolehlah diubah suai kepada sesuatu yang kreatif . XD Lets save our nature and go green go! hehe




Credit : Millions Ideas

7 comments:

  1. Tengok semua yg dah siap memang cantik sangat
    Tapi nak buat sendiri kakak rasa memang tak mampu sebab - malas dan tak kreatif.

    ReplyDelete
  2. Memang cantik dan kreatif, tapi tangan nie tak berapa nak kreatif...hihihi

    ReplyDelete
  3. Kreatif n rajin mesti jadi tu.

    ReplyDelete
  4. Nk try buang utk letak benang tu. Tp tunggu mood rajin dlu.

    ReplyDelete
  5. wahh cantiknya,ini tangan2 yang kreatif ni jadi ni..kalau tangan irda keras je kalau baba2 kreatif ni

    ReplyDelete
  6. waaaa comel2nya! seronok jadi budak2.

    ReplyDelete
  7. Mnarik sggh tgk.kotak bykk bile nk buat tahhh hihu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...