Skip to main content

Resepi Lemak Cili Padi Ikan Parang Selera Melaka







Seperti yang kita tahu, Lemak Cili Api merupakan salah satu menu signature orang Negori, jadi macam mana pula jika ia dimasak dengan selera Melaka? Sebenarnya tidak jauh beza pun masakan antara orang Negori dan Melaka yang mengamalkan adat pepatih.

Okay, so berikut sis kongsikan resepi mudah lemak cili api yang dimasak dengan selera orang Melaka. 

Resepi Lemak Cili Padi Ikan Parang Selera Melaka

Resepi Lemak Cili Padi Ikan Parang Selera Melaka


Bahan-bahan Blend:

Cili Padi - 6-7 biji

Halia - Seulas Kecil

kunyit serbuk sesudu kecil 

Serai - Sebiji dipotong kecil

sedikit air


Bahan-Bahan

Beberapa Bahagian Ikan Parang

Asam Keping - 1 Keping

Santan- Sekotak

Air- Dua Cawan

Daun Kunyit - Sehelai & Diikat

Garam Secukup Rasa

Gula (Ikut Selera Nak Letak Atau Tak Letak)

Serbuk Perasa

Peria Katak  - 2-3 biji dipotong serong


Cara-cara Membuat Lemak Cili Padi Ikan Parang :-


1) Mula-mula kisar semua bahan blend dan ketepikan dahulu.


2) Nyalakan api, masukkan semua bahan blend dan masukkan santan sekotak sambil kacau rata.


3) Terus masukkan asam keping , air dua cawan dan daun kunyit. Biarkan Menggelegak.


4)Selepas menggelegak masukkan ikan dan kacau perlahan-lahan sehingga ikan masak.


5. Masukkan sayur peria katak yang telah dipotong. Biarkan seketika.


6. Tutup api dan sedia dihidang. 




Okay, sekian sahaja perkongsian ini. Selamat mencuba! Dan semoga bermanfaat!




Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tanda-tanda Seseorang Mungkin Meminati Anda Di dalam Diam

Cara Mudah Tukar Duit Syiling Di Lokasi Mesin Deposit Syiling Bank Seluruh Malaysia

Tutorial Lengkap Cara Renew Roadtax Kereta Anda