Monday, 20 June 2016

DIY : Keychain Handphone Burung Hantu Yang Sangat Comel

Assalamualaikum & Hi semua!

Cantikkan Keychain burung hantu ni? Bagi penggemar / peminat keychain design burung hantu, boleh try buat sendiri macam dekat gambar di bawah ni. Simple & easy je. Macam mana? Follow je cara dekat gambar ni.

Bahan-bahan:


  1. kertas conteng untuk lukis corak
  2. Kain 2-3 jenis corak berbeza
  3. peralatan menjahit, jarum & benang
  4. kapas
  5. HOT Glue jika perlu


Langkah-langkah:


  1. Design rupa owl tu atas kertas
  2. Ambik kain dan potong mengikut design yang telah dilukiskan. Mengikut tiga bahagian, mata , perut dan badan. Besarkan sedikit bahagian potongan pada badan.
  3. Gam kan mata dan perut menggunakan hot glue.
  4. Buat tali untuk sangkut keychain, jahitkan sedikit di bahagian dalam ukuran badan belakang.
  5. Terbalikkan design, cantumkan dan jahit dari luar & tinggalkan sedikit ruang supaya senang di terbalikkan semula & untuk masukkan kapas.
  6. Terbalikkan semula dan masukkan kapas.
  7. Guna hot glue untuk cantum bahagian hujung yang tinggal tadi. 
  8. Tambah hiasan lain seperti hidung, reben dan sebagainya mengikut kreativiti anda.
  9. And you're done!



Tadaaa!


9 comments:

  1. CANTIK COMEL SEMUANYA...PANDAI NADHIE

    ReplyDelete
  2. waa cantik2.. kreatif2.. ada masa lapang boleh la kot buat benda benda ini.. hehe :)

    ReplyDelete
  3. Ain tak kretif jenis tgn kayu haha

    ReplyDelete
  4. Comelnya >.< nak try buat tapi takde bahan. Huhu.

    ReplyDelete
  5. comel nya ! mohon share kat blog kita boleh ke? sebab kita suka seni juga ni .
    Btw ema kacau you jap ! Ni ada tag awak tanpa sengaja , KAH KAH !
    http://www.vetovirago.com/2016/06/giveway-shawl-raya-by-aryana-couture.html

    ReplyDelete
  6. cantik, boleh start bisnes tu ^_^

    ReplyDelete
  7. Comelnya lah...suka tengok lah...

    ReplyDelete
  8. wahhh comelnya. free2 boleh buat kan. hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...