Facebook Page

Thursday, 20 April 2017

DIY : Mesej Rahsia Dalam Kulit Telur Yang Comel!

Assalamualaikum & Hi!

credit image : Etsy


Teringin nak share mesej rahsia? Ucapan atau kata-kata cinta secara kreatif dan unik? Okay boleh cuba buat dengan menggunakan kulit telur sahaja. Nak tahu macam mana caranya? Meh tiru tutorial DIY ni. :) Senang je hokay!



DIY : Mesej Rahsia Dalam Kulit Telur Yang Comel!


Mula-mula sediakan bahan seperti berikut.

Bahan-bahan :

  1. Jarum peniti
  2. Telur sebijik
  3. Sharpee Marker Pen/Watercolor



credit picture : Thread Banger

Langkah-langkah


  1. Ambik sebijik telur. Lantas di lubangkan dengan menggunakan jarum peniti. Kena buat lubang sehalus-halus mungkin di kedua-dua bahagian.
  2. Kemudian keluarkan isi telur. Tiup di bahagian lubang satu lagi bagi memudahkan proses mengeluarkannya. 
  3. Bersihkan kulit telur dengan air dan keringkan.
  4. Lukis dan warnakan kulit telur dengan menggunakan paint/watercolor/sharpee marker pen mengikut citarasa dan kreativiti anda. 
  5. Tulis ucapan di atas secebis kertas kecil lalu digulung halus untuk dimasukkan ke dalam kulit telur, 
  6. Masukkan kertas tersebut. Hias kulit telur anda dengan kotak kecil atau mereka sendiri sarang burung. 
  7. Dan hadiah ciptaan anda sudah sedia untuk diberi kepada insan bertuah!

credit image : Etsy



Ha camne? Senang je kan? Meh sama-sama buat . If buat sekadar suka-suka, sekadar untuk menghias rumah pun okay je kan? Hehe. Btw semoga tutorial ini bermanfaat. Selamat mencuba! Tata!

27 comments:

  1. Senang je.
    Tapi b elum t a u boleh buat.

    ReplyDelete
  2. Comelnyaaa

    -M.
    http://www.inklocita.com/2017/04/day-two-japan.html

    ReplyDelete
  3. Wahhhhh memang kreatif habis ni! haha nadhie tak try buat ka? nak tengok juga hasilnya hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak try gak time lapang2 nanti. hihi

      Delete
  4. memang kreatif lah.(^_^). Sertai segmen tonton ucing nak try irama melayu.(^_^).

    ReplyDelete
  5. Comelnya... Boleh buat bagi present kat korang lain dengan diy ni~

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp tulah tujuannya ✌🏼 bagi ucapan dekat kawan dgn cara kreatif kan

      Delete
  6. Super duper kreatif..hihi..menariiikk

    ReplyDelete
  7. Nadhie..akak kalau buat macam ni kemungkinan besar pecah terus telur tuh. HAHAHAH! agak2 berapa lama isi telur ayam tuh boleh habis keluar dari cengkerang die eh?..Anyway, kalau dapat buat ni memang awesome sangat! Tahnks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. tataw la kak. yang tu kena cuba. hihi. sama2 nti buat n share tau! hihi

      Delete
  8. wow. ini kreatif dia dah tahap dewa level9999 nih. Amer memang tak mampulah nak buat hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la buat mana tahu lagi hebat . hihihi

      Delete
  9. ini kena betul betul rajin...

    ReplyDelete
  10. Errrr tak pasti jugak cubaan buat lubang sekecil mungkin tu berjaya dengan hanya sebiji saja. Kalau tidak, memdadar telur je lah kerjanya. Hahahahahahahaha

    ReplyDelete
  11. kulit boleh wat kraftangan, isi boleh digoreng..hihi..cantik, tapi too fragile..kalau akk boleh hancuss...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...