Cara Buat Borang Kaji Selidik/Feedback Form Online Guna Google Form - Nadhie Wueen

Thursday, 12 September 2019

Cara Buat Borang Kaji Selidik/Feedback Form Online Guna Google Form


Assalamualaikum & Hi Semua!

Cara Buat Borang Kaji Selidik/Feedback Online Guna Google Form

credit image : news.bitcoin.com


Sekarang semuanya lebih senang online. Hari ini Nadhie nak kongsikan tutorial dan cara untuk membuat borang soal selidik/feedback secara online dengan menggunakan Google Form. Ha.. senang kan nanti tak perlu nak agih-agih borang dari tangan ke tangan, terus kongsikan links sahaja di atas talian. Jadi, macam mana cara-caranya ya? 

Kebetulan sebelum ni Nadhie pun pernah buat feedback form untuk sistem Nadhie. So, Okay, jom tengok!



Cara Buat Borang Kaji Selidik/Feedback Form Online 

Guna Google Form


1. Mula-mula korang bukak links ni https://docs.google.com/forms/u/0/

2. Dah bukak? Ia akan keluar macam ni. Boleh pilih nak guna form sedia ada atau blank form.




3. If korang pilih blank form, mula-mula ia akan keluar macam dekat bawah ni. Tukar tajuk dekat perkataan Untitled form, dan tulis soalan dekat bahagian Untitled Question. 

4. Dekat Option 1 pula adalah pilihan jawapan. Tepi soalan boleh pilih samada nak jenis jawapan multiple choice, checkbox, drop down, short answer atau banyak lagi.


5. Contohnya seperti di bawah ini. Tekan icon + (tambah) untuk menambah soalan. Boleh pilih warna form di ikon water colour, view soalan di ikon mata dan ikon gear adalah untuk setting


6.  Pilihan jawapan tu Nadhie pilih 'Multiple Choice Grid'. Senang ikut kesesuaian soalan. Okay dah siap, kat bawah ni rupa borang kaji selidik Nadhie untuk sistem yang Nadhie buat.



7. Then, bila dah ada respon, ia akan keluar macam ni,  kita boleh tengok dan buat evaluation berdasarkan maklum balas yang telah diberikan. 




Okay, sekian sahaja dari Nadhie. Kalau ada apa-apa yang tak faham boleh la tanya Nadhie. InsyaAllah Nadhie akan bantu. 

Orait, bubye!

5 comments:

  1. sekarang ni mudah..semua nya online..

    ReplyDelete
  2. Thanks for this now dah tau macamana nak buat. Selalu tengok orang lain buat, now dah tak terkebil-kebil.

    ReplyDelete
  3. TKSH TUTORIALNYA SGT BERMANFAAT

    ReplyDelete
  4. rasa macam pakar pulak bila dah tahu benda nie..

    saya guna doc tu untuk edit artikel pasal kerja sahaja

    ReplyDelete
  5. kerja lebih mudah ada form survey secara online ni

    ReplyDelete