Cara Buat Borang Kaji Selidik/Feedback Form Online Guna Google Form


Assalamualaikum & Hi Semua!

Cara Buat Borang Kaji Selidik/Feedback Online Guna Google Form

credit image : news.bitcoin.com


Sekarang semuanya lebih senang online. Hari ini Nadhie nak kongsikan tutorial dan cara untuk membuat borang soal selidik/feedback secara online dengan menggunakan Google Form. Ha.. senang kan nanti tak perlu nak agih-agih borang dari tangan ke tangan, terus kongsikan links sahaja di atas talian. Jadi, macam mana cara-caranya ya? 

Kebetulan sebelum ni Nadhie pun pernah buat feedback form untuk sistem Nadhie. So, Okay, jom tengok!



Cara Buat Borang Kaji Selidik/Feedback Form Online 

Guna Google Form


1. Mula-mula korang bukak links ni https://docs.google.com/forms/u/0/

2. Dah bukak? Ia akan keluar macam ni. Boleh pilih nak guna form sedia ada atau blank form.




3. If korang pilih blank form, mula-mula ia akan keluar macam dekat bawah ni. Tukar tajuk dekat perkataan Untitled form, dan tulis soalan dekat bahagian Untitled Question. 

4. Dekat Option 1 pula adalah pilihan jawapan. Tepi soalan boleh pilih samada nak jenis jawapan multiple choice, checkbox, drop down, short answer atau banyak lagi.


5. Contohnya seperti di bawah ini. Tekan icon + (tambah) untuk menambah soalan. Boleh pilih warna form di ikon water colour, view soalan di ikon mata dan ikon gear adalah untuk setting


6.  Pilihan jawapan tu Nadhie pilih 'Multiple Choice Grid'. Senang ikut kesesuaian soalan. Okay dah siap, kat bawah ni rupa borang kaji selidik Nadhie untuk sistem yang Nadhie buat.



7. Then, bila dah ada respon, ia akan keluar macam ni,  kita boleh tengok dan buat evaluation berdasarkan maklum balas yang telah diberikan. 




Okay, sekian sahaja dari Nadhie. Kalau ada apa-apa yang tak faham boleh la tanya Nadhie. InsyaAllah Nadhie akan bantu. 

Orait, bubye!

20 Comentarios

  1. sekarang ni mudah..semua nya online..

    ReplyDelete
  2. Thanks for this now dah tau macamana nak buat. Selalu tengok orang lain buat, now dah tak terkebil-kebil.

    ReplyDelete
  3. TKSH TUTORIALNYA SGT BERMANFAAT

    ReplyDelete
  4. rasa macam pakar pulak bila dah tahu benda nie..

    saya guna doc tu untuk edit artikel pasal kerja sahaja

    ReplyDelete
  5. kerja lebih mudah ada form survey secara online ni

    ReplyDelete
  6. boleh bantu tak? saya tidak tahu cara bagaimana untuk buat form yg berpilihan,seperti yang di ajar oleh cik trsbut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pilih multiple choice grid tu mcm yg sis tunjuk kat atas. rujuk gambar utk lebih faham.

      Delete
    2. sis tumpang tnya, mcm mana yg bahagian multiple choice tu jadi banyak ek yang kat tepi tu?

      Delete
    3. sis pilih multiple choice grid bukan multiple choice shj, then ada rows n colums dekat situ. Dekat rows masukkan soalan, dekat column tu pilihan jawapan. setuju , tidak setuju dsb.

      Delete
  7. Terbaikk...jom singgah, blog walking.

    ReplyDelete
  8. KALAU DAH SIAP BUAT CAMNER NAK BUKA BALIK YER..SEBAB TETIBA DAH SIAP BUAT CLOSE PLAK LAPTOP NIE...ADAKAH DIA DAH SAVE APA YANG KITA DAH MASUK KAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. make sure awak login gmail acc awak, then bukak je link yang sis bagi kat atas tu

      Delete
  9. kalau saya nak buat multiple choice , but saya nak mintak respondent state reason kenapa diorang choose jawapan tu. macam mana ye?

    ReplyDelete
  10. kalau saya nak buat multiple choice tapi nak respondent state reason macam mana ye ?

    ReplyDelete
  11. tq really helps..me to do for my tesis

    ReplyDelete
  12. Hi sis, buat soalan dah ok.. mcm mana nak generate data?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi links pada responder awak, lepas mereka isi automatik data akan di generate. Tekan dekat butang 'Responses'. Nanti situ akan nampak result from evaluation awak. That's all.

      Delete